Sword Princess

Publicerad: Tisdag, 11 april 2017, Skribent: Gunilla

Rollspelet i Amalteas värld!

Sword Princess Amaltea är en svensk mangaserie från en värld där drottningarna styr och magi är makt. Amaltea får i uppdrag av sin mor att rädda en prins och gifta sig med honom för att ärva hans mors halva drottningdöme. Men när hon väl räddar prinsen visar det sig att han inte alls är lika medgörlig som hon tänkt sig. Han har en egen vilja, och vill bli behandlad med respekt!

Bakom rollspelet står Natalia Batista, som gjorde mangan, och rollspelsveteranen Tomas Arfert, bland annat känd för Fantasy! och Saga.  Spelet är tänkt för yngre spelare, med  enkla regler som kan dechiffreras från 10-12-årsåldern och uppåt. Två 6-sidiga tärningar slås mot en svårighetsnivå, med lagom många möjliga modifikationer. Med lite hjälp från äldre kan också små barn vara med och spela.

Magin är nedskalad till fyra ”grundbesvärjelser”: elektriska blixtar, telekinetisk kraft, magisk förtrollning och illusioner. De har olika effekt beroende på svårighetsgrad. Enkelt och effektivt.

Speciellt är att världen, inspirerad av 70-talsklassikern ”Egalias döttrar” har en matriarkal struktur med kvinnor i alla maktpositioner. Magi är viktigt i Amalteas värld, och män är förbjudna att använda magi. Det obestämda pronominat kvin används genom hela spelet och fokus ligger på att rollpersonerna är kvinnor, även om det förstås går att spela man.

Trots det lilla formatet (och eftersom reglerna är enkla och sagoberättarmässiga) ryms det mycket bakgrundsinformation i boken. Flera områden beskrivs översiktligt med ”äventyrskrokar” som kan byggas ut till små handlingar. Viktiga spelledarpersoner får också ett avsnitt, och boken avslutas med ett litet startäventyr.

Rollformulär och kartor går att ladda ner från Saga Games hemsida.

GunillaKommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.

Veckans stora speltitlar

Speltoppen