Spirit Island

Publicerad: Fredag, 8 september 2017

Hur vore det om ön som koloniseras i Catan inte var en så misstänkt öde plats? Och hur vore det om Catan utspelade sig i en värld där magi är möjlig? Det är premissen för Spirit Island där du och upp till tre andra spelare tar rollen som öns magiska beskyddare för att hjälpa urbefolkningen slänga ut kolonisatörerna som vill förvandla vildmarken till byar, städer och åkermark.

Det rör sig alltså om ett kooperativt spel, en tävling mot själva spelet i stil med Pandemic, där spelarna vinner eller förlorar tillsammans. Varje runda väljer kolonisatörerna på måfå ut en ny typ av terräng på ön att utforska som de senare rundor kommer att bygga på och sedan skövla om inte andarna lyckas hindra dem. Spelet tar slut när tillräckligt mycket av ön har skövlats och plundrats eller om andarna lyckas jaga nybyggarna från landet genom att sätta tillräckligt med skräck i dem och förstöra deras bosättningar så pass att de ger upp och lämnar ön, vilket tar upp till ett par timmar för en grupp som spelat tidigare.

Till sin hjälp har andarna en arsenal av särskilda förmågor och varje ande fungerar på sitt eget väldigt tematiska vis. Flodens ande har lätt att etablera sig i våtmarkerna och skapar översvämningar för att skölja bort byggnader eller ett överflöd av mat åt urinvånarna medan bergsanden långsamt rör sig ner från sluttningarna för att skydda befolkningen från invasionsstyrkorna.

Kolonisatörerna kan också ges en utpräglad karaktär som gör dem till ännu mer av en utmaning, antingen i form av England, Preussen eller, hör och häpna, kungariket Sverige. Varje variant kommer med sina egenheter och förmågor och spelarna kan själva välja vilken nivå av svårighet som de ska möta makten med.

Ifall du gillar starkt tematiska spel som berättar en historia, att lägga pussel tillsammans med andra eller om du helt enkelt vill visa kungen var skåpet ska stå, så får du ditt lystmäte i Spirit Island.

1-4 spelare, Speltid 90-120 minuter, Rekommenderas från 12 år

Jonas Hellberg


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Age of Rebellion Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria Adventures in Middle-Earth Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Force and Destiny Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade The One Ring

Speltoppen

Nyhetsbrev