Of Dreams & Shadows

Publicerad: Torsdag, 1 juni 2017, Skribent: Erik Bergfeldt

Of Dreams & Shadows är ett samarbetsspel från en fantasyvärld. Temat är starkt inspirerat av gammal brittisk mytologi vilket fungerar bra.

Regelboken är välskriven. Språket är tydligt och engelskan är inte på något sätt komplicerad. Boken är kort och innehåller allt den ska, inget referensverk som till Fantasy Flights regler. Reglerna är smidiga och spelet är snabbspelat. Setup är lätt och snabbt. Karaktärerna är bra och välbalanserade.

Artwork på kort och 'figurer' är riktigt bra, men det känns konstigt att kartans artwork inte är lika bra. Det är inte så att kartan har dåligt artwork, jag gillar stilen, men det är inte samma stil eller nivå som på korten. Det viktigaste för oss som spelade var att artwork på korten är bra och det är de i sanning. Bedömningen från vår sida är att det är minst like bra artwork som Fantasy Flight.

Jag gillar att kartans område är avgränsat av berg och hav. Det känns som ett naturligt sätt att begränsa spelområdet, samtidigt som det inte stänger möjligheten för expansioner.Spelet har en hyfsat hög omspelbarhet med stor potential för förbättringar med kommande  expansioner.

Det är en hög grad av inlevelse i spelet, vi uppskattar extra mycket att spelare gör dolda val som påverkar utfallet. Vi hade uppskattat stats på figurernas baksida, för bekvämlighets skull, men det är inte en stor grej. Den enda grej vi tyckte var dålig var health/willpower-mätaren. Den var klumpig och onödig.

Det är ett spel som vi känner har stor potential. Fantasy har en bredare publik än skräck (tänker här på Eldritch Horror) även om många spelfantaster förstås gillar skräck. Fantasy är ett mer lättillgängligt tema och den kortare speltiden passar säkert många spelfantaster med barn eller som av andra anledningar har ett fullt schema.Jag vill minnas att Andres nämnde att spelet inte verkar vara så omtalat efter Essen, vi tänkte att det möjligtvis kan ha att göra med ineffektiv promotion.

Det vi inte har fått en så bra inblick i är hur svårighetsgraden ändras med antal karaktärer eller val av motståndare. Det finns en liten oro för att spelet är för lätt för garvade spelare men saken behöver undersökas närmare.

Som sammanfattning så är det ett riktigt bra spel som vi kommer fortsätta spela och jag kommer köpa expansionerna till. Gillar man Eldritch (och liknande spel) så är det nog mycket med det här spelet man kommer tycka om.


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev