Monsterkodex till Symbaroum

Publicerad: Tisdag, 29 maj 2018, Skribent: Gunilla

”En fantastisk kampanjvärld”, är mångas omdöme om svenska rollspelet Symbaroum, och jag kan bara hålla med. Den stora skogen Davokar och drottningdömet Ambria bildar en perfekt värld, lagom komplex för att fungera på flera nivåer och ändå med tydliga konflikter och handlingstrådar som kan användas för att skapa bra berättelser. Monsterkodexet innehåller, enligt skaparna ”en vidunderlig samling varelser och anmärkningsvärda fenomen som kan påträffas i regionen kring det vidsträckta skogsbältet Davokar”.

Syftet med boken är både att presentera varelser och företeelser som lätt kan fogas in i spelet, och att ge spelledaren hjälp att själv skapa nytt utifrån spelgruppens behov. Boken är indelad i tre sektioner: Mörkrets härar, Monster och motståndare, samt Regler och riktlinjer.

Mörkrets härar baseras på monsterkännaren Fader Almagasts verk med samma namn. Faktiskt har originalverkets uppslag infogats rakt av i monsterkodexen. I de fall speldata är av nöden läggs de till i form av ”lösa papper” placerade över uppslagen. Tjugosju varelser beskrivs, med tips på hur de kan användas i spelet och ge nya dimensioner åt världen. Bilderna håller högsta klass och layouten är riktigt snygg.

Monster och motståndare är ett avsnitt inriktat på mängd snarare än djup. Där presenteras nära nittio personer, djur och odjur med korta texter och regelvärden. De flesta är nya, men några har tidigare dykt upp i äventyr.

Relger och riktlinjer, den sista sektionen, beskriver trettiosju monstruösa särdrag, att addera till grundbokens nitton. Det är nog för att bygga samman hundratals olika varelser som utmanar rollpersonerna på olika sätt.

En mycket bra bok som fördjupar förståelsen för Symbaroums magiska värld. Bra gjort, säger vi till Mattias och Mattias, som står för huvuddelen av texten.


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev