Fifth Edition Foes

Publicerad: Onsdag, 7 september 2016, Skribent: Samuel & Alexander

Är du sugen på att vidga vyerna vad gäller monster och andra fiender till ditt Dungeons & Dragons-spel? Är du en old school gamer som saknar vidunder och oknytt från tidigare utgåvor och hemska dungeons? Det här kan mycket väl vara boken för dig.

Fifth Edition Foes är en monsterbok utgiven av Frog God Games och kompatibel med den femte utgåvan av D&D. Här finns såväl gamla klassiker som försvunnit mellan utgåvor, som helt nya skapelser inom olika nischer som inte fyllts upp ännu.

Presenterad med svartvita bilder i nostalgisk och bitvis grotesk stil (vilket en antingen älskar eller hatar) tar den ut svängarna med monstren mer än vad Monster Manual gör, både i form av monstrens egenskaper och i designen av dem. En annan stor fördel är stycket om ekologi som finns med till varje monster. Det ger en bra inblick i hur man kan använda monstret i sin egen kampanj, hur många man bör använda och även hur de i regel beter sig när spelarna stöter på dem.

Med tredjepartsinnehållet finns förvisso lite kritik värd att nämna.  Det finns ett visst överlapp i monstrens styrka så att vissa Challenge Ratings har ett stort utbud medan andra har ett väldigt magert utbud. Slutligen verkar författarna till boken ha utgått från en äldre version av statblocken monstren är utskrivna i än vad som används i övriga 5e produkter. Det går att arbeta runt men kan bli förvirrande om man använder monster från olika källor tillsammans. Överlag är de nya monstren mycket användbara för alla typer av fantasy-äventyr. Detta är en produkt vi absolut rekommenderar för alla spelledare som vill få in en mer fantastisk känsla och större variation i sina monster.

Titta även in Book of Lost Spells för mer trollformler till alla typer av magiker, häxor och präster.

Samuel & Alexander


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.

Veckans stora speltitlar

Speltoppen