Svensk bokkampanj

Publicerad: Torsdag, 14 maj 2020

Inför sommaren i hängmattan passar vi på och presentarar några riktigt läsvärda svenska titlar, både klassiker och sprillans nya böcker. Här finns något för alla: roliga, hemska, tänkvärda och gripande historier.

Leigh Bardugo: Det nionde sällskapet
Mörk fantasy som utspelar sig i universitetsstaden Yale. En historia som Stephen King rekommenderar och gillar. Ett Yale stöpt i traditioner och styrt av hierarkier. Författarinnan baserar miljöerna på sina egna minnen från staden och det anrika universitetet. Vi får lära känna den dolda historien bakom universitetets prestige och makt. Läs Ylvas text om boken här.

Marlen Haushofer: Väggen
"The Wall is a wonderful novel. It is not often that you can say only a woman could have written this book, but women in particular will understand the heroine's loving devotion to the details of making a keeping life, every day felt as a victory against everything that would like to undermine and destroy. It is as absorbing as Robinson Crusoe", sa Doris Lessing om den här romanen från 1963. En kvinna på semester i alperna finner sig plötsligt ensam kvar i världen, skyddad av en osynlig vägg bortom vilken allt och alla har dött. Kvinnan skapar sig en ny och ensam tillvaro i enklaven som bildats av väggen.

Lena Karlin och Åsa Schwarz: Dockfabriken
Kampanjens näst nyaste titel, med släppdatum 14 maj, är en spännande och överraskande kriminalroman på temat artificiell intelligens. Nya deckarduon Karlin & Schwarz ställer viktiga frågor om vad som definierar en människa och var gränsen går för vad som bör vara tillåtet att göra. Den framstående robotforskaren Heinrich Becker och hans banbrytande uppfinning, roboten Adam, kidnappas. Läs Alvas presentation av boken här.

Marc-Uwe Kling: QualityLand
En hejdlös tysk dystopi som ska bli tv-serie på HBO. I QualityLand optimeras allt med algoritmer: arbete, fritid och kärlek. Alla varor du behöver skickas hem till dig automatiskt, innan du ens vet att du behöver dem, bara du är medlem i TheShop. Ingen behöver längre ta svåra beslut. Men något står inte rätt till i Utopia. Varför blir maskinerna hela tiden mer mänskliga, när människorna hela tiden blir allt mer lika maskiner?

David Koepp: I kallt förvar
Roberto Diaz sändes ut av Pentagon för att utreda en möjlig bioterrorattack, men fann något mycket värre: en extremt snabbmuterande organism med kapacitet att förinta allt liv på jorden. Han lyckades tygla organismen och begrava den djupt nere i en ödslig militäranläggning. Nu, många år senare, har den levande materian börjat leta sig ut och bara Diaz vet hur den ska stoppas. Klassisk thriller från manusförfattaren till bland annat Jurassic Park.

Ursula K LeGuin: De obesuttna
Vårens välförtjänta bästsäljare på vår hylla med nyutgiven svensk science fiction. Boken är förstås inte ny, utan skriven 1974, i en tid när rovkapitalismen och möjligheten att utforma ett mer humant samhälle diskuterades minst lika ivrigt som i dag. Samhället på Anarres, huvudpersonens hemplanet, präglas av anarko-syndikalismen: En frihetlig socialism präglad av lokalt självbestämmande, ömsesidig hjälp och respekt för individen. Anarres samhälle har genomfört denna ideologi. Läs en presentation av boken här.

John Marsden: I morgon, när kriget kom
En klassisk kriget-kommer-skildring från tidigt nittiotal. Några ungdomar ger sig av på vandring i en otillgänglig bergstrakt i Australien. När de återvänder till civilisationen har deras land blivit invaderat av en okänd krigsmakt. Deras hemstad är övergiven, föräldrarna borta och stadens sjukhus fungerar som ett stort fångläger. De måste göra något, men vad?

Ian McEwan: Maskiner som jag
Samtidigt som hårt desarmerade trupper återvänder till de brittiska hamnarna, efter ett tungt nederlag i stridigheterna med den Argentinska juntan om kontrollen över Falklandsöarna, lanseras den första serien av en ny typ av android. I detta alternativa 1982 är internet redan en väl integrerad del av engelsmännens vardag och The Beatles släpper fortfarande album (dock mest till nostalgikernas nöje). McEwan är en mästare på att framhäva komplexiteten av den moral och de värderingar som vår tid och vår kultur präglas av, och tvingar läsaren till dess delaktighet. Läs Pärs presentation av boken här.

E.P. Uggla: Första hösten - röd skymning
Fyra veckor efter utbrottet. Blomdammet har svepts upp i atmosfären och evig skymning råder i Sverige. Men de smittade jagar inte längre. De dör och förvandlas till en del av skymningslandskapet. Myndigheterna gör en kraftsamling och hoppet spirar. Sverige kan ta sig ur det här. Det är då de kala, frosttyngda trädgrenarna får onaturligt röda löv.  Första hösten: röd skymning är en fristående uppföljare till Första hösten: blå gryning.

Ammaseus Horisont: AI tolkar Karin Boye
Människans strävan att skapa artificiell intelligens har under de senaste åren lett till utvecklingen av kraftfulla neurala nätverk som inte bara kan skapa konstverk och komponera musik, utan nu även skriva poesi. Texterna i den här diktsamlingen är genererade av ett sådant neuralt nätverk som tränats på svensk litteratur och specifikt på Karin Boyes diktning. För mer detaljerad information om projektet ladda ner dokumentationen. Eller projektets Github Repository där samtliga filer och länkar till källkod och träningsdata samt instruktioner för hur AI-modellen kan laddas ner och testas, finns tillgängligt.

Lars Wilderäng: Redovisningsavdelning Marviken
Redovisningsavdelning Marviken är en blandning av agentroman, actionthriller och science-fictionroman med historiska inslag, som tar läsaren från Poltavas fält, via andra världskrigets bittra strider och kalla krigets hemligheter, till ett kontrafaktiskt Sverige, där är allt står på spel.

Fredrik P. Winter:  Grävlingen
Grävlingen är en psykologisk thriller med övernaturliga inslag, om hur det mänskliga psyket så lätt kan brista under pressen vi sätter på oss själva. Fredrik P. Winter har tidigare, under namnet Fredrik Person, skrivit ungdomsböcker. Han är också en av deltagarna i poddcasten Fantastisk Podd om att skriva SF, fantasy och skräck på svenska.

Johannes Ekholm: Planet Fun Fun
Finländska författaren Johannes Ekholm slog igenom med Kärlek liksom, en roman om manlighet och pappa-son-relationer. Planet Fun Fun är en sprillans ny (släpps 15 maj) och mycket vildare historia. En frilansjournalist försöker reda ut ett oklart dödsfall. På något vis har en finlandiaprisbelönad roman med enbart tomma sidor med saken att göra. Den internationella konstmarknaden och läkemedelsindustrin gestaltas genom helande kristaller, energidrycker och en ockult brottsorganisation.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev