Det nionde sällskapet

Publicerad: Tisdag, 12 maj 2020, Skribent: Ylva

Leigh Bardugo har redan tidigare skrivit flera böcker, men Det nionde sällskapet är den första som inte riktar sig till unga vuxna. Personligen bryr jag mig inte om klassificeringen. Att skriva bra är inte kopplat till en läsarkategori eller genre. Men sådana rubriker kan guida till att pröva något nytt om du redan läst något du gillat tidigare.

Med det sagt är detta ganska mörk fantasy som utspelar sig på och runt det amerikanske universitet Yale i New Haven. Ett Yale stöpt i traditioner och styrt av hierarkier. Författarinnan utgår från sina egna minnen från staden och det anrika universitetet. Vi får lära känna den dolda historien bakom universitetets prestige och makt.

Antihjältinnan Galaxy Alex Stern är en outsider och bedragare som desperat vill fortsätta att tillhöra denna värld, där hon erbjudits ett nytt liv för att hon kan se ”grays”, Yales spöken. I Huset Lethe, det okända nionde huset – där det finns magiska översynsmän för de andra kända studenthusen - kan denna förmåga användas för att stoppa regelöverträdelser och rädda liv.

Husen är i själva verket hemliga sällskap, med gravmonument som samlar energi avsedd att användas i magiska riter för olika syften. Men huset Lethe vet inte att i Galaxy har de värvat något med mycket farligare krafter än att bara se spöken.

Galaxy har just med knapp nöd överlevt ett blodigt trauma. Hon har sett vad droger, begär och fattigdom gör med människor, och det kommer inte att bli bättre i denna värld fylld av privilegier.

Galaxys mentor, ”gentleman” Darlington, avundas hennes förmåga att utan vare sig hjälp eller risk se spöken. På sätt och vis är han också en outsider av det mer romantiska slaget. Han när en känsla av att tillhöra fel era och längtan till magikens under. När han försvinner lämnas Galaxy ensam att navigera i denna värld. Och Lethes status är inget som skyddar henne när hon jagas av en magisk seriemördare. Galaxy letar desperat efter ett sätt att få tillbaka Darlington och skydda sig mot seriemördaren. Till sin hjälp har hon några få allierade, sin rent ut sagt fientlige poliskontakt och Darlingtons motvilliga assistent. Och ett spöke.

Ylva Petersen

Författarporträtt av Taili Song Roth


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev