Network Effect av Martha Wells

Publicerad: Onsdag, 8 juli 2020, Skribent: Sofia Flodin

Network Effect av Martha Wells

Martha Wells kortromaner om cyborgen Murderbot har blivit ett uppskattat fenomen inom de senaste årens SF-utgivning.  Å ena sidan är det actionladdad rymdopera i bästa Aliensstil med intelligenta rymdskepp, rovigiriga företag och androider som behandlas som förbrukningsmateriel i en värld med terraformade planeter och maskhålsteknologi. Men det är den andra sidan som ger serien sin guldkant. Här har vi den rörande och oväntat humoristiska mänskliga sidan av dramat, där en artificiell intelligens som nyligen blivit fri att bestämma över sin egen person nu upplever emotionella problem i sina relationer till både människor och andra AI-system.

Murderbot är det hemliga namnet som vår berättaröst har gett sig själv. Andra refererar till hen som SecUnit - en livsfarlig livvaktscyborg som hackat sin styrmodul och i princip skulle kunna meja ner en mindre planets befolkning. Men SecUnit är mer intresserad av att ladda ner media (typ tv-serier) och att fortsätta göra sitt yttersta för att försöka skydda de människor som hen motvilligt har skapat band till genom sina resor under de fyra första kortromanerna All Systems Red, Artificial Condition, Rogue Protocol och Exit Strategy.

Network Effect är den efterlängtade första fullängdsromanen och nu får vi följa SecUnit på forskningsuppdrag, anställd som säkerhetsexpert av vännerna inom the Preservation. Någonting händer dock och både SecUnit och hens människor blir bortförda och utsätts för hitintills okända hot och prövningar.

Utan att berätta för mycket kan jag bara intyga att ett av händelseförloppen ytterligare lyckas belysa att det i grunden handlar om identitetsskapande, vare sig hos människa eller maskin, och om hur vi kan och bör reagera när omständigheterna omkring oss känns förvirrande och plötsligt förändras. Hur förhålla sig till friheten och axla ansvar för sig själv och den egna kapaciteten? Murderbot reagerar med sedvanliga sarkastiska interna monologer, obeveklig beskyddarinstinkt och mer eller mindre välbetänkta planer som involverar allt från virusattacker till extremt övervåld.

Sofia


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev