Murderbot tar hem Hugopriset

Publicerad: Måndag, 20 december 2021, Skribent: Gunilla

Årets Hugopris har delats ut på science fiction-kongressen DisCon III i Washington. Och årets vinnare var ... tadada ... Murderbot!

Martha Wells (som blir hedergäst vid 2023 års Europakongress i Uppsala) tar hem pris för både bästa roman med NETWORK EFFECT och bästa bokserie med THE MURDERBOT DIARIES.

För er som skulle ha missat serien – det handlar om actionladdad rymdopera med intelligenta rymdskepp, rovigiriga företag och androider som behandlas som förbrukningsmateriel i en värld med terraformade planeter och maskhålsteknologi. En artificiell intelligens har nyligen getts rätt att styra sitt eget liv, men har problem med relationerna till både människor och andra AI-system. Hur förhålla sig till friheten och axla ansvar för sig själv och den egna kapaciteten? Murderbot reagerar med sarkastiska interna monologer, beskyddarinstinkt mot personer den knutit band till och mer eller mindre välbetänkta planer som involverar allt från virusattacker till extremt övervåld.

De fyra första böckerna är kortromaner - ALL SYSTEMS RED, ARTIFICIAL CONDITION, ROGUE PROTOCOL och EXIT STRATEGY. NETWORK EFFECT var den första fullängdsromanen och sedan dess har ytterligare en, FUGUTIVE TELEMETRY, publicerats.

Hugopriset för bästa kortroman gick till THE EMPRESS OF SALT AND FORTUNE av Nghi Vo. Det är en fantasyberättelse inspirerad av kinesisk historia, där förhållandet mellan en ensam kejsarinna och hennes hovdam står i centrum.

Pris för bästa långnovell fick TWO TRUTHS AND A LIE av Sarah Pinsker. Minnen, hemligheter och lögner är temat för Pinskers mörka, fantastiska berättelser. Den finns att läsa i sin helhet på förlaget Tors hemsida.

Bästa novell blev METAL LIKE BLOOD IN THE DARK, av T. Kingfisher. Det är klassisk sf med AI:ar, förklädd till en saga om en bror och en syster. Också den kan läsas i sin helhet, på hemsidan för Uncanny Magazine.

Pris för ”bästa relaterade verk” fick Maria Dahvana Headleys nyöversättning av järnålderseposet BEOWULF. Headley lyfter upp nya nyanser i en feministiskt färgad tolkning av sagan om Grendel och Beowulf.

Octavia Butler är inte längre bland oss, men hennes verk har lyfts upp och lästs av nya generationer på senare år. Kul då att den tecknade serieversionen av hennes roman PARABLE OF THE SOWER vann pris som bästa serie. Boken finns förstås också inne, både på engelska och svenska.

Dessutom delades pris ut till filmmanus, redaktörer, illustratörer och tidskrifter. Hela listan med vinnare och nominerade titlar hittar du här.

Grattis allihop!

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev