Hugo-nomineringar

Publicerad: Onsdag, 27 april 2016

Nomineringarna till årets Hugo-pris har kungjorts:

Bästa roman:
The Aeronaut´s Windlass, Jim Butcher
The Fifth Season, N.K. Jemisin
Ancillary Mercy, Ann Leckie
Uprooted, Naomi Novik
Seveneves, Neal Stephenson

Bästa kortroman/långnovell:
Penric´s Demon, Lois McMaster Bujold
Binti, Nnedi Okorafor
The Builders, Daniel Polansky
Slow Bullets, Alastair Reynolds
Perfect State, Brandon Sanderson

Kommentar romaner:
Ann Leckie fortsätter att nomineras och vinna priser för serien om en AI som förlorat merparten av sig själv och blivit kött och blod. Läs Glenns text om första delen här. Neal Stephensons Seveneves har vi (förstås) tidigare presenterat som månadens utvalda sf. Naomi Noviks Uprooted är ett utmärkt exempel på att det går att skriva fantasy som har början, mitt och slut i en och samma bok och inte spännande fortsättning i ytterligare tre eller nitton delar. Kul att se Butchers The Aeronaut's Windlass vara med i de nominerades gäng också. Jemisin oläst och lämnas utan kommentar för tillfället.

Kommentar kortromaner:
Polanskys The Builders valde vi ut som Månadens fantasy med blurben "Watership Down möter The Unforgiven". Binti av Okorafor blev månadens sf i september, och Slow Bullets av Reynolds detsamma i somras. Se där, med SF-Bokhandeln är du alltid två steg före!

Kommentar Hugo-priset 2016:
Föregående års Hugo-pris - det största och finaste priset i sf & fantasy - föregicks av kontroverser. Två grupper - Sad Puppies och Rabid Puppies - menade att Hugo-priset blivit alldeles för litterärt och vänsterorienterat och drev en kampanj för författare som de ansåg ha en annan, mer passande agenda.
Resultatet blev den mest uppslitande konflikten i prisets historia. Många hade därför inför årets omröstning att allt bråk skulle över över.Det är det inte. Romanerna ovan är i mina ögon nominerade för att de är i de flesta fall utmärkt sf och fantasy. Längre ner på listan - i kategorier som Best Novelette och Best Short Story - undrar jag vad och vem som  nominerat. Och inte bara jag undrar - läs mer på den brittiska dagstidningen Guardians hemsida.

Maths


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev