Slow Bullets

Publicerad: Lördag, 1 augusti 2015, Skribent: Glenn Petersen
Krigsförbrytare vaknar ur en lång sömn och finner att de är i sällskap med sina fiender
Slow Bullets är en kortroman om en bunt krigsförbrytare som en dag vaknar upp på ett skepp utan besättning och utan några uppgifter om var (och när) de befinner sig. Allt eftersom de vaknar upp i sina kryosömnkapslar, upptäcker de att de består av en blandning av folk från båda sidor av konflikten. Det tar naturligtvis inte många minuter innan slagsmål bryter ut.

Alla soldater i konflikten injicerades med små kapslar kallade ”långsamma kulor”, som är programmerade med ägarens biografiska data. En slags avancerad Dog Tag, eller ID-brickor. Dessa kan naturligtvis användas till annat också. De blir också till en slags metafor under berättelsens gång, för hur olika saker kan påverka oss så långsamt att vi knappt märker det.

I konfliktens slutskede tillfångatas bokens protagonist av en sadistisk krigsbrottsling och torteras, bland annat med en explosiv Slow Bullet. Hon lämnas för död, men vaknar då upp på transportskeppet. Förutom att försöka lugna stämningen tillräckligt för att de skall ta reda på vad som hänt med skeppet, så inser hon snart att hennes torterare antagligen finns med bland de som nyss vaknat.

Alastair Reynolds är en pålitlig källa till storslagna äventyr av space opera-karaktär, gärna spännande över flera tjocka volymer. Här har han begränsat sig, inte bara i sidantal, utan även i miljö. Karaktärerna är begränsade till sitt skepp, som är i färd med att sakta bryta samman. Dessa begränsningar har tvingar Reynolds att plocka fram nya sidor av sitt författande som var väldigt trevliga att möta.


Kommentarer

Nyhetsbrev