Binti

Publicerad: Fredag, 9 oktober 2015, Skribent: Glenn Petersén
Kunskaper från Västafrikas öknar kan komma till pass i yttre rymden

Binti är 16 år gammal när hon rymmer hemifrån. Hon kommer från Himbafolket och de håller sig alltid i sin egen trakt. Men nu har Binti fått högsta möjliga betyg i matte och universitetet på planeten Oomza har inte bara erbjudit Binti en plats, de har erbjudit sig att betala för hela hennes utbildning. Men Himba reser inte. De stannar på förfädernas jord. De till och med smörjer in sig i jorden. Binti har gjort i ordning en ordentlig sats med Otjize, röd lera blandad med väldoftande örter, inför sin resa. Hon bär sitt hår i tjocka flätor, insmorda med Otjize, och får många konstiga blickar när hon anländer till rymdhamnen.

På vägen till universitetsplaneten får hon nya vänner, men en dag vaknar hon upp till något fruktansvärt. En märklig främmande ras anfaller skoningslöst och Binti får användning för inte bara sin intelligens, utan även arvet från sitt folk.

Binti är en kortroman/långnovell av Nnedi Okorafor, som är född av nigerianska föräldrar i USA, där hon bor idag med sin familj. Hon skriver både utifrån sina amerikanska erfarenheter som sina nigerianska rötter. Temat här är ett gammalt välkänt SF-tema, men här utfört på ett nytt och spännande sätt. Hon utgår från ett högteknologiskt Afrika, som ändå har kvar många av sina rötter, och visar här att det kan finnas mycket i dessa rötter som är väl värda att bevara.

Nnedis hemsida: http://www.nnedi.com
En presentation av henne i Publishers Weekly
En intervju med Nnedi i Clarkesworld: http://clarkesworldmagazine.com/okorafor_interview/


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev