Thin Air

Publicerad: Måndag, 5 november 2018, Skribent: Glenn

Morgan är åter tillbaka där vi gillar honom bäst, med en riktigt hårdkokt SF-bok. Det enda som kan irritera om man är svensk är att hjälten, eller skall vi säga protagonisten, heter Hakan Veil, men det är väl ändå en bisak.

Vi är några hundra år fram i tiden och solsystemet befolkas allt mer. Hakan är genetiskt skapad som en problemlösare som väcks ur kryosömn ombord på ett skepp när något går snett. Rädda skeppet är problemlösarens enda order. En dag låter han ett ”problem” överleva, och straffet är att dumpas på Mars och bli av med mycket av kroppens förbättringar. Hakan överlever genom att ta de jobb som bjuds. Mest blir det kontrakt åt diverse kriminella syndikat. Efter att ha haft ihjäl en gangster åt ett konkurrerande gän, åker han som beräknat i fängelse. Just när hans uppdragsgivare börjar krångla med att få honom fri, kommer polisen som arresterade honom och säger att han är tillfälligt frigiven mot att han tar ett jobb.

Det visar sig att jorden skickat en kontrollenhet som skall kolla att Mars alla affärer sköts som de ska och att ingen korruption förekommer. Då den generella affärsmodellen på Mars är korrupt blir alla rädda. Från guvernören och ner. Hakan utses att vara personlig vakt åt en av revisorerna, Madison Madekwe, vars uppdrag är att kontrollera vad som hände när en av vinnarna av det stora Mars-lotteriet aldrig dök upp för att få sin vinst, en gratis resa till Jorden. Han tycktes ha försvunnit i tomma intet.

Naturligtvis är inget vad det verkar vara. Inget. Inte revisionen, inte Madekwe, inte skälet till att man valde just Hak, inte försvinnandet. Inte ens lotteriet. Hak får full användning av sin genetiskt förstärkta kropp och sin skicklighet med vapen av allehanda storlekar.

Morgan har lyckats få ihop en riktigt komplex historia av korrupta affärsmän, politiker och gangsters och deras följen av hårda typer. Jag gillar att han lägger in mängder med detaljer som aldrig förklaras, utan som man får upptäcka allt eftersom. En sådan detalj är att Mars till stor del är befolkad av ättlingar till nepaleser och folk från Anderna. Människor som är vana vid tunn luft.

- Glenn Petersen

Intervju med Morgan om boken: https://www.richardkmorgan.com/news-and-blog/Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev