The Switch av Justina Robson

Publicerad: Torsdag, 29 juni 2017, Skribent: Glenn

Jag har alltid gillat Justina Robsons böcker. Hon har alltid ett skönt språk och hittar nya vändningar på traditionella troper. Den här gången har hon överträffat sig själv. Att det här är det bästa jag läst av Justina säger en hel del.

Nico Perseid växer upp på ett barnhem på Harmony. Hans enda riktiga vän är Two Star som bor på samma barnhem. En dag lyckas de fly och är fria. Fria att leva på soptippar och stjäla den lilla mat de hittar. På Harmony är samhället uppdelat mellan själva staden Harmony och slummen i Chaontium. I Chaontium är det den organiserade brottsligheten som härskar, och det dröjer inte länge innan det blir den utväg som bjuds Nico och Two. Nico har talang när det gäller att slåss och Two är en hejare på teknik. Det är inte svårt att göra sig nyttig i en kriminell organisation med dessa talanger.

Harmony styrs av en religion kallad The Alchemy, vilken är någon slags kombination av genetisk vetenskap och astrologi. Här gäller det stenhårt att passa in. Att vara avvikande kan vara dödligt. Homosexualitet är inget man ser ner på, man utrotar det.Både Nico och Two är gay och får dälja det så gott det går. En dag får de ett erbjudande som det verkar svårt att säga nej till. Gangsterbossarna blir intresserade, motsåndsrörelsen är entusiastisk och för Two och Nico ser det ut som en väg bort från våldet och slaveriet i de gangsterkarteller som kämpar om makten i Chaontium. Frågan är vad det innebär egentligen. När Nico upptäcker att det innebär att han skall dömas till döden för mordet på sin gangsterboss är det försent att backa.

Språket alltså, språket. Det lägger sig som bomull kring en plågad läsares hjärta. Och det är fullt av coola oneliners och fräcka metaforer och, ja mycket. Handlingen är tajt och logisk och personteckningarna väl rundade och gör även bifigurerna intressanta.

Så vad väntar du på? Köp och läs! Idag!

Aktör: 
Ahearne
Robson

Kommentarer

Nyhetsbrev