The Red: First Light

Publicerad: Onsdag, 1 juli 2015, Skribent: Glenn Petersen
Det är det militärindustriella komplexets credo: vi behöver ett krig.
Vi behöver åtminstone ett krig någonstans. Om det inte kommer spontant, så får vi skapa det. Det är det militärindustriella komplexets credo. Det är naturligtvis inget man säger högt, det vore inte bra för affärerna.

Löjtnant James Shelly har genomskådat reglerna. Han håller heller inte sina åsikter för sig själv. Hela hans förband är konstant uppkopplat via tätt åtsittande mössor - skullcaps. De möjliggör att hela förbandet har direktkontakt med varandra och med sina spanardrönare. De har också kontakt med en styrcentral - Guidance. Därifrån kan de få satellitdata och andra uppgifter som är värdefulla för uppdraget. Shelly är välkänd, inte bara för sina åsikter, utan även för sin smått osannolika tur. All teknologi till trots, så är det mycket som kan gå fel under ett uppdrag. King David kallar hans underlydande den lilla röst som viskar i Shellys inre när något oväntat är på väg att hända och som ger honom möjlighet att rädda sitt förband och sig själv.

Han är stationerad i ett litet fort någonstans strax söder om Sahara. När styrkan skickas ut för att bevaka en sändning med materiel för att installera en ny lyssnarstation, så är det mycket som går fel. Vore det inte för Shellys inre röst, så hade det gått ännu värre. Han och det som återstår av truppen skeppas tillbaka till USA och Shellys skador fixas genom att göra honom till ännu mer av en cyborg.

Den inre rösten har också dragit till sig uppmärksamhet från den vapenkontraktör vars utrustning blev till skrot. När de ger sig på hans inre röst, inser Shelly att det är dags för mer än prat om sakernas tillstånd. Hans farligaste uppdrag hittils tar sin början.

Linda Nagata har lyckats skriva en intelligent krigs-SF, fylld av cool action och hipp ny militär teknik, samtidigt som hon lyckas med att på ett smart sätt få in intelligent kritik mot relationerna mellan storföretagen och krigsindustrin. Något som nog gäller redan idag, och inte bara i denna relativt nära framtid.

Linda Nagata flyttande med sin familj till Hawaii när hon var tio år gammal, och har stannat där sedan dess. Mest känd är hon för The Nanotech Succession, en serie om fyra böcker, som kallats de ledande verken i subgenren Nanopunk. Den första av dem fick hon Locus pris för bästa debutroman för. Hon har också fått en nebula för en långnovell. The Red har fått flera nomineringar, bl.a. till Campbellpriset och till Nebulan. Nästa del i den blivande trilogin kommer redan i augusti.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.