The Light Brigade

Publicerad: Tisdag, 16 april 2019, Skribent: Jenny Preinitz

Vad gör en ljusets riddare, en Paladin, en hjälte, som har svurit trohet och total lydnad till det fascistiska imperiet istället för att bli folkets förkämpe?

Dietz växer upp i de fattigaste delarna av den tidigare storslagna staden Sao Paolo i en tid när världen behärskas av sex enorma bolag som styr varje aspekt av tillvaron. Medborgerliga rättigheter är inte alla förunnat, men kan förtjänas genom militärtjänst i kriget mot de avskyvärda marsianerna: en grupp utbrytare som genom okänd teknologi kunnat få både Mars och det förödda norra halvklotet att blomstra. När en märklig attack utplånar det mesta av Sao Paolo svär Dietz att hämnas, och går igenom den hårda träning som skapar soldater som kan motstå tortyr, blint lyda order, och döda utan tvekan. Bolagen som styr världen har också upptäckt en teknologi som kan placera styrkor med ljusets hastighet – bokstavligen – genom att omvandla dem till rent ljus och skicka det. Men då och då materialiseras några soldater... fel. Somliga fysiskt, med kroppsdelar på fel plats vilket leder till en en plågsam död.  Men somliga, vilket Dietz snart blir varse, återvänder med märkliga minnesluckor och upplevelser som inte stämmer med vad de andra i den utsända gruppen upplevt. Långsamt börjar Dietz inse att sanningen om kriget inte bara är förskönad i bolagens godkända nyhetssändningar och propagandamedia, utan snarare fabricerad i sin helhet.

I The Light Brigade har Kameron Hurley skapat en förödd värld där de enorma bolagens jakt på profit lett till en maktkonsolidering där sex bolag regerar på Jorden och självständiga stater är ett minne blott. Med totalitära och fascistiska medel i kombination med ständig propaganda håller de befolkningen i ett järngrepp. Mörkret kan verka totalt , men trots att Hurley gärna beskriver hur fruktansvärt situationer kan utveckla sig finns det alltid en energi, en kraft som utvecklar handlingen och dess huvudperson och hela tiden leder vidare. Handlingen stagnerar aldrig, eller gräver ner sig i misär. Tvärtom, i den här boken gäller det att hålla ögonen på detaljerna när de olika ickelinjära handlingstrådarna vävs samman!

Som huvudperson har Hurley valt en soldat av den allra enklaste sorten: någon som inte är exceptionell på ett uppenbart sätt, men som förändras enormt genom sina upplevelser. Ett utav bokens starkaste teman är absolut vikten av vad en enskild person kan åstadkomma, samtidigt som den poängterar hur viktig en kollektiv ansträngning är för långvarig förändring. Teman som förstås är starkt inspirerade av vår tids politik, och bokens framtidsvision är tveklöst en tänkt förlängning av de attityder som är förhärskande idag. För min del så anser jag att det är ett av de områden där Science Fiction kan vara som starkast: när mänskligheten utsätts för prövningar och måste visa vilka vi egentligen är eller kan vara. Och Kameron Hurley låter oss uppleva hela spektrat.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev