Reamde

Publicerad: Lördag, 1 oktober 2011, Skribent: Lina
Neal Stephensons är bekant för de flesta genom Cryptonomicon, Baroque Cycle, Diamond Age och Snowcrash. Reamde däremot påminner mer om Interface och Cobweb, Stephensons i karriären tidiga romaner skrivna tillsammans med J Frederick George. Men man märket redan till omfånget att Reamde (1056 sidor!) är betydligt mer renodlat Stephenson.

Alltså, Reamde är en thriller, i vår samtid. Det är ingen renodlad genrebok, annat än att den tillhör den allra bästa genren – nörd. Den påminner delvis om Charles Stross Halting State och Cory Doctorows For The Win. Det som skiljer den mest från Stephensons mer kända produktion är bristen på djuplodande sidospår. Tro mig, där är en hel del välexpanderade sidospår, men inte i stil med sumerisk mytologi eller bankväsendets uppkomst. När en karaktär i Reamde börjar prata om geologi förväntar jag mig en grundlig genomgång av hela vetenskapen, men inte den här gången. Snopet.

Richard Forthrast har gjort sig en förmögenhet på onlinespel. Han äger världens populäraste MMO-spel T'Rain. När spelet infekteras av det kinesiska dataviruset reamde är Richard först inte särskilt bekymrad. Han oroas mer av ett "inbördeskrig" som har utbrutit mellan spelare med olika åsikt om färgpaletterna i spelet.

Men viruset visar sig vara något i hästväg. Det används för att utpressa de drabbade. Filer på användarens dator krypteras och låses upp först när 1000 guld i T'Rain-valuta levererats till en viss koordinat i spelet. Kaos utbryter när tiotusentals spelare försöker göra just det, och blir rånade av andra spelargrupper på vägen.

Dessutom innehåller Reamde, förutom MMO-spelsgrundaren med ett tvivelaktigt, och välläst, wikipediainlägg vars systerdotter blir kidnappad, en rysk maffioso i trubbel på rymmen, kinesiska hackers som råkar bråka med helt fel personer, en ungersk hacker som jobbat med fel klientel, jihadister från världen runt, religiösa högerfamiljer i vildmarken med fler vapen än barn och med First Amendment uppspikat på grinden, och en brittisk spion ute på villovägar. Och en puma.

Som allt Stephenson skriver är den fruktansvärt rolig. Välspäckad har aldrig varit ett mer passande adjektiv. Även om den beskrivs som Stephensons mest lättillgängliga hitintills så är den fortfarande en komplext sammanvävd berättelse vars berättande är distinkt för författaren.

Reamde är, trots sin tjocklek, snabb action, en nagelbitande thriller och fruktansvärt bra underhållning. Aldrig hade jag trott att läsa om en avatar i en MMORPG-värld skulle vara så engagerande eller roande. Måhända att det är världsskaparens egen avatar, och att resten av spelarna inte har möjligheten att rida in på en komet och spränga högtalarna hos de närmsta spelarna, men ändå!


Kommentarer

Nyhetsbrev