Nemesis

Publicerad: Måndag, 25 april 2016, Skribent: Michael

Jag blev glatt överraskad av Alex Lambs debutroman, Roboteer. Nu har jag lyckats få händerna på bok två i serien, Nemesis. Det har blivit en trilogi också, så det ska komma ytterligare en bok.

Så hur bra är Nemesis? Ännu lite bättre än bok ett, tycker jag nog. Det känns som om bakgrunden och det politiska spelet växt till sig lite, och blivit mer komplext och levande, inte olikt hur det är i James S A Coreys romaner om The Expanse. Möjligtvis har Lambs huvudpersoner också blivit ännu lite mer kompetenta och mäktiga, som hos Neal Asher. Varför pladdrar jag på om andra författare? Helt enkelt för att det känns som Nemesis är en del av en våg med modern och bra space opera, som skrivits av flera olika författare på senare år.

Handlingen tar sin början flera år efter Roboteer. Flera av huvudpersonerna i den förra boken har dött eller försvunnit. Konflikterna mellan Jorden och de yttre kolonierna har under lång tid förvärrats, och flottan jagar illegala jordkolonier vid avlägsna stjärnor. Will Monet från den förra romanen har dragits in i det politiska ränkspelet mellan Jorden och de yttre världarna, vilket han  finner oerhört frustrerande. Ibland känns det som hela världen konspirerar mot honom. Han har kanske inte helt fel.

Ett nytt krig tycks oundvikligt. Det verkar som om nästan alla grupper vill ha krig, och de få som försöker förhindra det arbetar i motvind. Mitt i denna osäkra situation stöter ett stort koloniskepp, eskorterat av ett stridsskepp, på en illegal jordkoloni i just det avlägsna solsystem som är kolonisternas mål. Två patrullskepp från jordkolonin rör sig ut mot skeppen, som ombeds att lämna systemet. Under de ansträngda försöken att undvika strid anfaller plötsligt en främmande makt. En svärm av en okänd typ av stridsrobotar överväldigar snabbt alla skeppen. Stridsskeppet försöker skydda koloniskeppet men har inte en chans mot alla sina motståndare. De lyckas dock skicka ett varningsmeddelande till flottan innan de förintas.

När meddelandet når flottan utbryter en febril aktivitet. Vad har hänt? Har man till sist hittat en främmande och teknologiskt avancerad civilisation där ute? Om så är fallet, varför anföll denna  civilisation skeppen? Man beslutar sig för att skicka en gemensam expedition till det avlägsna solsystemet för att undersöka saken. Representanter för Jorden, de yttre världarna och flottan samarbetar till synes för att sätta samman bästa möjliga expedition, förberedd på både diplomati och strid. Till synes, för i verkligheten konspireras det vilt av alla tre fraktionerna för att få sina utvalda representanter placerade i beslutande ställning i expeditionen.

Will och hans protegé Mark hör till dem som skickas ut. De inser snart att de inte bara har att göra med ett yttre hot, utan att själva expeditionen också skakas av inre maktstrider och onda planer. Dessutom avslöjas det tidigt i romanen att en betydligt mörkare och hänsynslös komplott verkar i bakgrunden, en komplott som hotar att förgöra den mänskliga civilisationen. Nemesis kommer...

När expeditionen når fram till solsystemet där angreppet skedde tar det inte lång tid innan precis allt går åt helvete, och en ny och tidigare okänd fiende visar sig ligga bakom angreppet. Frågan är bara vad man ska göra nu? Och om alla i expeditionen verkligen har mänsklighetens bästa i tankarna.

Här tänker man att nu kan det väl ändå inte bli värre för våra huvudpersoner, och då har knappt en tredjedel av boken gått. Det blir mycket värre längre fram i handlingen, kan jag avslöja.

Nemesis är en välskriven, spännande och riktigt bra bok. Jag rekommenderar den varmt.

Michael


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev