Iron Gold

Publicerad: Måndag, 12 februari 2018, Skribent: Shpend Berisha

“But history is so often molded from tainted clay by those who remain.”

Så lyckas Lysander au Lune, en av huvudkaraktärerna i Pierce Browns senaste bok Iron Gold,  vackert nog sammanfatta över 700 sidor briljans. För Iron Gold, tjock och komplex som den verkar när man håller den i sin hand, bygger egentligen bara på en simpel, fundamental fråga vars DNA är synlig i varje karaktärs beslutsfattande, i varje kapitel och subplot och i hela världsbyggandet i sig. En fråga som som mer specifikt kan uttryckas som följande:

Vad händer efter att man gjort uppror och störtat en hel regim?

I Iron Gold, som utspelar sig 10 år efter just en sådan revolutionen, visar det sig att ett brutalt maktkrig härjat konstant sedan dess och att över 100 miljoner människor dött i konflikten som Darrow, en före detta slav från Mars (en så kallad ”Red”), en gång i tiden antände. Flera fraktioner, såväl inom som utom motståndsrörelsen, slåss om makten över solsystemet i det kraftvakuum som skapats. I sitt fäste på Venus sitter till råga på allt en man som kallar sig för The Ash Lord, kommandör i den gamla regimens militär, och intrigerar för att ta tillbaka makten med alla möjliga medel.

Har man läst den fantastiska originaltrilogin (Red Rising, Golden Son och Morning Star) så vet man hur optimistiskt den slutade och hur full av hopp framtiden såg ut att vara på förhand. The Golds, den styrande klassen människor som styrt solsystemet likt en diktatur i åratal, omkullkastades nämligen efter ett långt krig i en revolution ledd av då 16-årige Darrow. Det var bara för de förtryckta att ta över makten och skapa ett bättre, mer jämlikt samhälle ur askan av det gamla så skulle allt lösa sig. Slutet gott, allting gott. Det var ett slut vi alla känner till i en form eller annan – det förutsägbara, goda slutet där hjältarna vinner och allt blir bra.

Det faktum att Pierce Brown istället, uppfriskande nog, nu sagt nej till denna konvention gör att Iron Gold med ens blir tilltalande och intressant. Att detta krig dessutom utspelar sig över ett helt solsystem och inte bara ett land gör att Pierce med större djup kan utforska alla olika efterverkningar som kan uppstå i samband med en revolution, vilket gör boken ännu mer engagerande.

För att få en bra helhetsbild av den här planetomfattande och gigantiska konflikten får vi i Iron Gold därför följa fyra väldigt olika, intressanta och välskrivna karaktärer vars handlingar (enligt undertecknad) sammanflätas briljant med varandra. Två av dessa karaktärer är kända från originaltrilogin, nämligen vår numera bittre och trötte hjälte Darrow, samt en ung man vid namn Lysander med blodsband till högt uppsatta medlemmar inom the Golds.

De nya karaktärerna, den rödhåriga flickan Lyria från Mars och den kaxige tjuven Ephraim, är båda bra tillägg till sagan, inte minst Lyria som snabbt kom att bli en av mina favoritkaraktärer i hela serien under läsningens gång. Den kanske största styrkan med persongalleriet i Iron Gold måste dock vara det faktum att ingen är svart eller vit; alla hamnar någonstans på en moralisk gråskala varenda en av våra perspektivkaraktärer genom bokens gång sakta, men ack så säkert, glider mot andra nyanser, såväl ljusare som mörkare...

Likt en snyggt fotat film med uselt manus, vore allt detta fantastiska världsbyggande och samspel mellan så drastiskt annorlunda karaktärer dock helt poänglöst om inte språket funnits där. Lyckligtvis är Pierce Brown en mycket skicklig författare som med vackert bildspråk, naturlig meningsuppbyggnad och trovärdiga dialoger lyckats skriva en bok han borde vara stolt över och som smart nog fungerar lika väl som regelrätt uppföljare till Morning Star som den gör som första del i en ny planerad trilogi. Man kan alltså utan större svårigheter läsa den utan någon tidigare kunskap om den första trilogin.

Så om du vill veta vad som kan hända efter en revolution – hur leran Lysander pratade om kommer formas av de som överlever – och är sugen på action, kärlek, snuskigt rymdslang och hjärtskärande tragedi, så rekommenderar jag varmt Iron Gold till dig. Detta är mörk, episk SF som den ska vara skriven och jag ser väldigt mycket fram emot nästa bok i serien.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev