Graft

Publicerad: Onsdag, 23 mars 2016, Skribent: Glenn Petersén

I ett framtida Manchester har I stort sett all gått åt helvete. Tänk dig en dyster diskbänksrealistisk brittisk film och gör det värre, mycket värre, och du har världen där vi möter Sol, Roy, Mel och Y.

Sol och hans polare Irish lever på att stjäla och slakta bilar och sälja delarna till olika skumma beställare. Mel är Sols ex. Hon driver en bordell I stadens utkant. Roy är en hyrd mördare som jobbar för en mystisk man som bor på en gammal fotbollsstadion som har förvandlats till flyktingläger. Och så har vi kvinnan som bara kallas Y. Hon har rövats bort till ”någon annan stans”. Där genomgår hon smärtsamma operationer och fråntas sitt minne av vem hon är och hela sin historia.

En dag väljer Irish och Sol att stjäla en lyxig Lexus. Det är för en gångs skull inte ett beställningsjobb, men en så fin bil måste bara ge god avkastning. I bakluckan hittar Sol en liten överraskning. Y. Där ligger hon invirad i plast. Naken. Med tre armar och igenhäftad mun. Sol fattar det ödesdigra beslutet att hjälpa henne, och blir därmed lika jagad som Y av de som jobbar för den mystiske herren över platsen där hon har skapats. Samtidigt vill hon inte bar fly och överleva, hon har av naturliga skäl en önskan om att möta den som leder denna verksamhet och ge igen.

Tänk dig att Ken Loach, Philip K Dick och JG Ballard skapade en värld tillsammans. Då borde resultatet hamna någonstans i närheten av Graft. Matt Hill håller inte tillbaka på de dystopiska postapokalytiska växlarna här. Exakt vad som har drivit på eländet blir aldrig helt klart, utan antyds bara här och där. De positiva glimtar som syns, kommer från individerna, när de gör val som inte uteslutande utgår från personlig vinning. Prosan är lakonisk, men ändå evokativ och stämningsskapande. En bok som verkligen framkallar den där ”men så här illa har vi det inte i alla fall”-känslan.

Det här är Matt Hills andra bok. Han debuterade 2013 med boken The Folded Man, vilken även den är i ett dystopiskt framtida Manchester. Han växte upp i Manchester, men bor nu i London, där han jobbar som copywriter när han inte skriver SF.

Matt Hills webbsida: http://matthewhillswebsite.co.uk/

Glenn Petersen


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev