Existence

Publicerad: Fredag, 1 juni 2012, Skribent: Glenn Petersen
Framtidskatastrof, futuristisk tecknothriller och space opera.
Geralds jobb är ute i rymden. Han föreställer sig att de flesta nere på den lätt medfarna planeten Jorden avundas honom detta. Att hans jobb består i att plocka rymdskrot är en helt annan sak. Hans jobb är att rensa bort gamla rester av tidigare rymdfart för att göra omloppsbanorna säkrare för nyare rymdfart och rymdstationer. En dag fångar han något som glittar lite extra. Tänk om det har ett utomjordiskt ursprung?

Jorden en bit in i framtiden har inte direkt mindre problem än vad vi brottas med idag. Den globala uppvärmningen har satt sina tydliga spår, och en del ställen har fått skyddsvallar mot de stigande havsnivåerna, en del andra har blivit översvämmade. Olika intressegrupper har sakta men säkert fått mer makt och inflytande än de flesta regeringar. I USA har den delstatliga makten ökat på den federalas bekostnad. Profeten Tenskwatawa är övertygad om att han har en lösning på Jordens problem, tyvärr innebär den att vi får lägga ner besvärliga koncept som demokrati, vilket en och annan grupp har problem med. Han har dock många mäktiga personer på sin sida. Politiker är ju alltid bra att ha med sig, men nu är han på väg att få viktiga namn från de superrikas klan med sig. Ett viktigt steg. Filmmogulen, författaren och spinndoktorn Hamish Brookeman har mycket att göra. Inte nog med att en senator har sagt olämpliga saker i media, han hävdar att han gjort det efter att blivit förgiftad. Nu får han dessutom en utomjordisk artefakt att hantera. Vilken effekt kommer detta att få på olika opinionsgrupper och på folk i allmänhet? Är det verkligen en bra idé att få kontakt med främmande raser? Vad är det som säger att aliens inte är som vi, en splittrad grupp med många olika särintressen?

I Existence målar Brin upp ett framtida samhälle med bred pensel. Han skapar verkligen en känsla av tidsanda och utveckling av även små detaljer. Han brer på ordentligt med neologismer och språklig uppfinningsrikedom. Jag har sällan sett så många ordvridningar på temat AI. Att Brin har arbetat med framtidsforskning under åren som har gått sedan han skrev SF senast, det märks. Hur skulle ett sådant samhälle reagera på beskedet att vi har fått kontakt med utomjordingar? Naturligtvis reagerar vi som vi alltid gjort, med rädsla, hopp, själviskhet och kärlek, men framförallt med en brinnande nyfikenhet. Han blandar friskt mellan olika subgenrer som framtidskatastrof, futuristisk tecknothriller och ibland lite ren och skär space opera. Det är en bok man läser lika mycket för samhällsskildringen som för att följa handlingen som är nog så spännande. Flera av bihandlingarna skulle kunna fungera som noveller i egen rätt, förutom att de bidrar till bokens helhet.

En intervju med Brin om boken: http://www.futurist.com/2012/06/19/david-brin-on-his-new-book-existence/

Boken har en egen trailer: http://www.futurist.com/2012/06/19/david-brin-on-his-new-book-existence/


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev