Binti: Home

Publicerad: Måndag, 23 januari 2017
Skribent: 
Amanda
Titel: 

Ett år har förflutit sedan händelserna i Binti.  Binti har studerat på Oomza University, där hon behandlas som en hjälte för att ha förmedlat fram fred mellan människor och meduse.

Binti numera nära vän med Okwu, en meduse som hon träffade under attacken på rymdskeppet på väg till universitetet. Trots hennes vänskap med en meduse har hon svårt att komma över de obehagliga upplevelserna, och hon lider av okaraktäristiska humörsvängningar och posttraumatisk stress. Vad har hon blivit, och vart hör hon hemma?

Binti bestämmer sig för att återvända hem till jorden, tillsammans med Okwu, för att bege sig på en pilgrimsresa. Inom Binti finns en oro över återseendet med sin självvalt avskärmade hemort och dess invånare. Hur kommer människorna hantera mötet med en meduse? Eller med Binti, som numera är delvis meduse?

Under sitt besök får Binti vissa av sina frågor besvarade, men nya uppkommer ständigt - särskilt om hennes tillhörighet och roll i världen. Hon landar trots allt på jorden täckt av otjize gjord med en annan planets lera. Vart är egentligen hennes hem? Och vem, eller vad, är hon?

Det är ett nöje att läsa Okorafors berättelser om Binti. Vi får korta inblickar i en märklig framtid som varken är ljus eller mörk. Teknologi, tradition och matematik används på ett förunderligt sätt. Allt hänger ihop, men det är inte alltid tydligt exakt hur.

Utgåvor av Binti: Home

Storpocket
St Martin's/Tor (2017)
179 kr Läs mer

Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.