Ball Lighting

Publicerad: Fredag, 10 augusti 2018, Skribent: Glenn

Cixin Liu slog igenom ordentligt med sin första engelska översättning Three Body Problem. Det blev både ett Hugo-pris och tidningen Locus pris för bästa roman. Det är därför inte så konstigt att ännu en översättning dyker upp. Denna gång är det en bok som heter Ball Lightning, och den handlar mycket riktigt om klotblixtar. Då vetenskapen inte är helt säkra på hur en klotblixt skapas och hur den fungerar, så är det ju öppet för en SF-författare att spekulera.

Chens liv formas av en distinkt händelse. Mitt under en familjemiddag kommer en klotblixt in i deras hus och dödar hans föräldrar. Han blir besatt av att förstå fenomenet klotblixt, och hur det kan komma sig att de beter sig så märkligt.
                             Han börjar plugga intensivt och möter lärare och andra forskare som leder honom vidare i jakten. En avgörande händelse är när han möter den kvinnliga majoren Lin Yun. Hon är raka motsatsen till den inåtvände nördige Chen; våghalsig och uppsökande av fara. Tillsammans hittar de nya infallsvinklar på sin forskning och upptäckter som ger insikter i fysikens ytter domäner. Mer än så går det inte att berätta om handlingen utan att komma med spoilers.

Cixin Liu har skrivit en ”hård” SF-roman, där man verkligen har svårt att se när den riktiga vetenskapen går över i spekulation. Alla fynden följer på varandra i en helt logisk följd. Stilen känner man igen från Three Body Problem, och man får väl utmejslade karaktärer och en lättflytande prosa.

Cixin Liu är ingenjör och har arbetat som dataingenjör på ett stort kraftverk på 80- och 90-talet. Ball Lightning skrev han före sin prisbelönta trilogi, och den har nu översatts till engelska. Han debuterade med en novell 1999 i en kinesisk SF-tidskrift, och har haft stor framgång i Kina sedan dess. Nu har hans berättarglädjke spridit sig till västerlandet med likaledes stor framgång.

Aktör: 
Romero
Liu

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev