Avgrund

Publicerad: Måndag, 19 mars 2018, Skribent: Gunilla

Jeff Vandermeer, till nyligen mest känd som en duktig redaktör och utgivare av ångpunk, har fått en verkig nytändning som författare. Först kom Borne, en magiskt märklig berättelse om en varelse född ur resterna av den mänskliga civilisationen. Sedan släpptes filmen baserad på Vandermeers fem år gamla roman Annihilation, som vann Nebulapriset när den kom 2014. Den gick tyvärr inte upp på svensk bio, men rekommenderas varmt för alla som har tillgång till Netflix. Och nu har Annihilation släppts på svenska, föredömligt översatt av Jan Risheden under titeln Avgrund.

Ni som ännu inte hunnit läsa berättelsen om den olycksaliga tolfte expeditionen till Område X har något att se fram emot. Vi presenteras redan på första sidan för de fyra kvinnor som berättelsen kretsar kring: Psykologen, Lantmätaren, Antropologen och Biologen. Biologen (vi får aldrig veta vad kvinnorna heter) är också vår berättare och ledsagare in i den folktomma zon som gruppen är satt att utforska, ett område satt i karantän av den mystiska myndigheten Södra domänen.

Område X är orörd natur, men ändå inte. Någon slags katastrof har inträffat och förändrat ett stort landområde till oigenkännlighet. Platsen påverkar det mänskliga sinnet på märkliga vis. Elva expeditioner har, med skiftande framgång, skickats in före den grupp vi får följa. Berättelsen väver samman Biologens upplevelser i zonen med tillbakablickar till hennes liv och relationen till hennes man. Vi får glimtvis inblickar i vad Område X skulle kunna vara, varför myndigheterna låter utforska det, och vad som har hänt dem som har varit där.

Från början inser vi att den lilla gruppen är illa ute. De fyra forskarna vet inte riktigt vilka order de har. Förberedelserna för uppdraget påminner mer om ett udda psykologiskt experiment än saklig forskning. Mycket lämnas outsagt. Det dröjer inte många sidor förrän expeditionen hemsöks av inre slitningar och misstro. Biologen försöker hålla fast vid ett vetenskapligt tänkande, men det hjälper inte när hon själv och hennes medresenärer börjar tappa fotfästet i mötet med Område X och det egendomliga Tornet, som kanske är en avgrund, eller möjligen en strupe där olycksbådande meddelanden står skrivna på väggarna.  Jeff Vandermeer lyckas på ett begåvat sätt visa hur de fyra forskarnas perception och tolkningsförmåga snabbt förvrids när de ställs inför något som spränger de vanliga referensramarna.

Avgrund är en ganska kort roman, men fortsättning följer. Det är bara första delen av tre, som publicerades med kort mellanrum när boken först kom ut. Berättelsen fortsätter på engelska med Authority och Acceptance. Vi hoppas Fria Ligan låter översätta dem också till svenska.


Kommentarer

Nyhetsbrev