Altered Carbon

Publicerad: Tisdag, 1 oktober 2002, Skribent: Glenn Petersen
Richard Morgan är bosatt i Skottland, som så många andra brittiska SF-författare. Altered Carbon är hans debutroman. När han inte skriver, så arbetar han som engelskalärare på universitetet.

Altered Carbon är en hårdkokt framtidsthriller om Takeshi Kovacs, en f.d. elitsoldat i FN:s interplanetära trupper. Efter att ha hoppat av jobbet som soldat försörjer han sig som brottsling och legosoldat. När han föddes fick han en "stack" inopererad i nacken, vilket är en liten dator som spelar in alla ens minnen. Om man dör, kan man ta inspelningen och ladda ner den i en ledig kropp. Det är något som alla får, om man inte vägrar av religiösa skäl. På Mars hittade man spår efter en gammal civilisation, och dess spår ledde till utvecklandet av ett mindre stjärnimperie. Man har också uppfunnit en teknik med vilken man kan skicka innehållet i en stack som en subrymdssignal - en needlecast.

Efter att ha blivit skjuten under ett uppdrag, vaknar Kovacs upp en dag på en annan planet - Jorden - och i en annan kropp. Han är född och uppvuxen på en kolonivärld och har aldrig varit på Jorden förut. Där får han ett uppdrag som det inte går att säga nej till - att ta reda på varför en rik man blivit mördad och förlorat 48 timmar innan han blivit nerladdad i en ny kropp. Naturligtvis har alla inblandade mycket att dölja, så Kovacs undersökning stöter genast på patrull, men han är hårdare och smartare än uppdragsgivarna trodde.

Morgan kan sin Hammett och Chandler och har en fin känsla för den rätta "noir"-aktiga dialogen. I många framtidsthrillers verkar science fiction-elementen lätt påklistrade, och böckerna skulle lika gärna kunna ha handlingen förlagd till nutid. Morgan har undvikit denna fälla och de flesta SF-elementen är bärande för handlingen. Boken passar utmärkt att sätta i händerna på någon som gillar William Gibson, eller fans av filmen Bladerunner (vilket även är en av Morgans favoritfilmer).

Joel Silver, producenten bakom Matrix-filmerna, har nyligen köpt filmrättigheterna till Morgans bok och Warner Brothers har bestämt sig för att de skall filma den.

I mars 2003 kommer Morgan med en uppföljare, Broken Angels, satt i samma universum. Där får man följa Kovacs vidare äventyr där han deltar i ett mindre krig på en av kolonivärldarna.


Kommentarer

Nyhetsbrev