All Our Wrong Todays

Publicerad: Måndag, 13 februari 2017, Skribent: Glenn

Ni vet den gamla tv-serien Familjen Jetson, med raketer, robotar och futuristisk design. Eller framtidsdrömmarna i 50 och 60 talets tappning? Semester på månen, rullande trottoarer och jetpacks. Så borde våran samtid se ut. I alla fall om man frågar Tom Barren.

Tom är misslyckad son till ett geni. Pappa John ägnar sina dagar åt att uppfinna en tidsmaskin, och Tom ägnar sina dagar åt att klaga på sin kyliga och ointresserade far. Det hjälps inte att de lever i ett idealsamhälle, där alla materiella behov tillfredsställs och krig är något man bara läser om i historieböcker. Känslomässiga problem kan man inte bygga bort med teknologiska lösningar.

Alla dessa teknologiska under har sitt upphov i en maskin som en forskare vid namn Lionel Gottreider startade på sommaren 1965. Den fångar den energi som planetens rörelse genom rymden ger upphov till. I princip ger den fri ren energi. Lionel ger dessutom bort teknologin gratis, vilket blir starten på en aldrig tidigare skådad kaskad av utveckling. Inte minst ger den grundvalen för John Barrens tidsmaskin.

När det blir dags att testa maskinen, förbereds ett team chrononauter för att göra den första tidsresan. Man väljer att resa till första testet av Gottreiders maskin, då den avger en sorts strålningsspår genom rumtiden, som en tidsmaskin kan spåra. Tom blir reserv till den skickligaste av dem alla, och ingen tror att Tom någonsin kommer att behövas.

Självklart blir det Tom som upprörd och förtvivlad åker tillbaka och ställer till det. Han rycks tillbaka till 2016 och vaknar upp på sjukhus. I vår tidslinje. En tidslinje full av krig, svält och elände. En tidslinje med arkitektur där allt är fyrkantiga lådor. Det är bara en sak, här är Toms familj väldigt trevlig, och han har en syster som inte fanns i den andra. Det hindrar ju inte att Tom vill veta hur detta kunde hända, och om det över huvud taget skulle vara möjligt att återskapa den ursprungliga tidslinjen.

All Our Wrong Todays är Elan Mastais debutroman. När han inte skriver romaner, skriver han filmmanus, så han är inte helt ny i skrivarbranschen. Boken är skriven, mer eller mindre, i första person, med Tom som en inte helt tillförlitlig berättare. Mastai håller tidsreseparadoxerna på ett minimum i större delen av boken, men när de kommer, så kommer de med full kraft, så att huvudet snurrar. Om hans debut är så här bra, så får man verkligen se fram emot hans fortsatta karriär.

Glenn Petersen

Elans hemsida: http://www.elanmastai.com/

Elan på IMDB: http://www.imdb.com/name/nm0997459/Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.