Hjältarnas bok

Publicerad: Tisdag, 13 november 2007, Skribent: Gustav Dahlander
Två år efter debuten Sorgstenen ger Sven Bergersjö ut Hjältarnas Bok på sitt eget förlag Maniac Media. Berättelsen utspelar sig i samma värld som Sorgstenen men är helt fristående vad gäller handlingen. Till skillnad från sin föregångare -som var av episk karaktär- lägger Hjältarnas Bok tonvikten på karaktärerna, i detta fall fem hjältar och deras färd mot ett gemensamt mål.

Handlingen är mindre komplicerad än i Sorgstenen och det förekommer några riktigt råa våldsscener, men de används med förstånd och ger berättelsen ett allvar som i sin tur höjer realismen. Berättelsen är i Svens genuina stil och flyter på utan att bli tråkig; trots det enklare upplägget bjuds vi på överraskningar.

Vad jag hade önskat mer av är ett djup för att ytterligare levandegöra världen och de varelser som lever i den. Liksom fallet är med Sorgstenen kunde Hjältarnas Bok vara mer detaljerad.

En världskarta hade inte varit fel heller.

Det mesta av bokens litterära material är av typen som inte fastnar, men det finns några riktigt fina stycken som höjer sig ett steg över resten av berättelsen.

Slutligen så är Hjältarnas Bok en lättläst bok med en enkel historia skriven på ett bra -och stundtals mycket bra- sätt och ett självklart val för den som botaniserar bland författarna på den stadigt växande marknaden av svensk fantasylitteratur.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev