Banner of Souls

Publicerad: Tisdag, 13 november 2007, Skribent: Glenn Petersen
Boken kan beskrivas som en nypa New Weird, två koppar Burroughs Marsböcker och krydda med Joanna Russ efter tycke och smak. Solsystemet är endast befolkat av kvinns. Män är närmast en gammal myt. Det finns det man kallar "rest-män" - diverse mer eller mindre knepiga mutationer och genetiska experiment, som krigarkvinnorna jagar för att bevisa sitt mod och styrka. Den teknologiska framkanten kallas Haunt Tech, och har utvecklats i samarbete med varelser kallade Kami. Tekniken kan återkalla döda själar för att besätta levande kroppar, och styra teknik. Den styr bland annar den marsianska krigarkvinnan Dreams-of-War's rustning. Hon kallas till Jorden för att beskydda en märklig nyfödd flicka, Lunae, som sägs få ett avgörande inflytande över de kataklysmiska händelser som förestår. I solsystemets utkant ligger en forskningsstation på en planet kallad Nightshade. Ur deras genetiska forskning och deras forskning i Haunt tech tillsammans med Kamisarna, kommer Yskaterina Iye för att sätta P för Lunaes möjligheter att stoppa Nightshades planer.

Williams har ett lättflytande språk som glider förbi på ett smidigt sätt utan att man hänger upp sig på något. Inte ens när hon kommer med märkliga ting som Haunt Tech, the Eldritch Realm och annat som det tar en bit i boken att få grepp om. Hela upplägget känns fräscht och lite nytt. Historien är välplottad och spänningen byggs sakta upp mot ett spännande klimax.
Jag gillar att hon i det stora hela undviker allt för nattsvarta skurkar och vita hjältar. Alla har goda skäl att göra det de gör, även om man efterhand naturligtvis vet vem som är den något godare. Det enda jag störde mig lite på var att man aldrig fick veta varför männen försvunnit. Bara en vag referens till att om de funnits på riktigt, så måste det skett under någon kataklysm. I och för sig en relativt verklighetstrogen bild. Det är nog ingen som skulle veta det under bokens förhållanden, men som läsare vill jag ändå veta.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev