Martha Wells signerar

Publicerad: Fredag, 5 maj 2023, Skribent: Lisa

”I let my eyes unfocus and pretended I was running a diagnostic on something.”

Under början av juni kommer den amerikanska science fiction- och fantasyförfattaren Martha Wells till Sverige och evenemanget Eurocon 2023. I samband med besöket har vi den stora glädjen att välkomna henne till våra butiker i Stockholm och Göteborg. Datum och tider för butiksbesök finner du längre ned i denna text.

Martha Wells är mest känd för sin bokserie The Murderbot Diaries om vad som förmodligen är bokvärldens mest älskade misantropiska android. (Tyvärr Marvin!)

Serien har vunnit fler priser än jag har plats att lista här. Den började med All Systems Red, och fortsatte med fyra andra kortromaner, innan hon skrev den fullånga romanen Network Effect. I teorin ska en ny läsare kunna börja med den, men jag rekommenderar att man börjar med All Systems Red istället.

Huvudpersonen är en s.k. SecUnit, en android som ska hålla människor säkra. Den ägs av det vinstmaximerande Företaget som hyr ut den till olika säkerhetsuppdrag. I hemlighet har Murderbot, som den (väldigt) privat kallar sig själv, hackat sin säkerhetsmodul och gjort sig själv autonom, utanför Företagets parametrar. Men istället för att gå bärsärk och döda alla människor, som fria SecUnits gör i all media, har den fortsatt med sitt otacksamma jobb. Främst gillar den att streama TV-serier, när den inte måste försöka hindra sina klienter från att få sig själva dödade. En dag får den uppdraget att vakta några prospektörer som visar sig komma från en planet där artificiell intelligens har rättigheter, och detta förändrar hela dess tillvaro. Klienterna blir till Murderbots förvåning upprörda över hur den blir behandlad och börjar interagera socialt med den, samtidigt visar sig deras uppdrag vara mycket farligare än de trodde.

All Systems Red är, precis som de andra berättelserna, en intensiv upplevelse av action, humor och allvarliga frågor, i Murderbots alldeles egna berättarröst. Under seriens gång måste Murderbot bl.a. lösa gisslansituationer, vakta tonåringar, utreda mord, kapa rymdskepp och öva på att passera för människa. Sällan har det mänskliga skildrats så väl genom en omänsklig(?) betraktare. Även om Murderbot är en badass mördarmaskin som tar sig an horder av fiender så är det som introvert läsare lätt att identifiera sig med den och dess aversion mot jobbiga samtal och socialt umgänge. Helst vill den ju bara få titta på sin favoritserie ifred. Men under sina äventyr i galaxen träffar den motvilligt nya människor, robotar, intelligenta skepp och har alltid en syrlig kommentar redo vare sig den ska slåss eller tvingas umgås.

Lagom till sitt Sverigebesök släpper Martha Wells sin nya bok Witch King, som är hennes första fantasybok på över ett decennium. Förhandsläsarna lovar att det blir vänskap, action, kvickheter och komplext världsbygge, och jag är liksom många andra väldigt taggad. Så kom förbi och få The Murderbot Diaries eller Witch King signerad.

MARTHA WELLS SIGNERAR I GÖTEBORGSBUTIKEN
Datum: måndag 5 juni
Tid: 17.00-18.30
Adress: Kungsgatan 19

MARTHA WELLS SIGNERAR I STOCKHOLMSBUTIKEN
Datum: tisdag 6 juni
Tid: 14.00-15.30
Adress: Västerlånggatan 48

Har du inte möjlighet att närvara på önskad signering? Ingen fara. Efter att Martha Wells besök våra butiker kommer du kunna köpa signerade exemplar av utvalda titlar via vår hemsida. Mer information kommer efter genomförda butiksbesök

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev