Fantasytips i Sandersons anda

Publicerad: Onsdag, 15 december 2021, Skribent: Johannes

Förra veckan öppnade vi upp för julklappstips via vårt Instagram-konto. Våra följare fick skicka in sina frågor och sedan återkopplade vår personal med förslag på vad som skulle kunna tänkas passa. Den överlägset vanligaste frågan handlade om att hitta mer läsning till fans av Sarah J. Maas och bokserien A Court of Thorns and Roses. Tipsen för denna fråga har vi samlat i dagstexten Snusk, våld och halvalver. Den fråga som ställdes näst mest var förslag boktips till personer som gillar böcker skrivna av Brandon Sandersons. Nedan har vi samlat några av våra tips på den frågan.

BLACK MAGICIAN-TRILOGIN

Detta är året då Imardins magiker samlas för att rensa ut alla oönskade element ur staden. De rika magikerna planerar att mota stadens fattiga befolkning ut i slummen, men deras plan går inte som planerat. Deras fruktade stund har nämligen till sist anlänt. Någon utanför deras hårt hållna sällskap har kommit i besittning av en rå och vild kraft bortom föreställning. Black Magician-trilogin, som inleds med The Magician's Guild, är berättelsen om Sonea, och hennes utveckling från hemlös flicka till det största hotet Imardins magiker någonsin skådat.

THE WHEEL OF TIME 

Tidens hjul snurrar och tidsåldrarna kommer och går. Minnen blir legender, legender falnar till myter och även myterna är sedan länge glömda när tidsåldern som födde dem återkommer. Robert Jordans storslagna och hyllade bokserie The Wheel of Time är, utan tvekan, en av de största och mest episka fantasyserierna i modern tid. Böckerna har även nyligen blivit TV-serie på streamingtjänsten Amazon Prime Video. Om du gillar Brandon Sanderson är detta helt klart en bokserie du bör sätta tänderna i, både för att det finns tydliga kopplingar mellan författarnas respektive skriftspråk, men även för att Sanderson fick äran att skriva klart bokserien efter Jordans bortgång. Böckerna finns i flera utgåvor, format och samlingsboxar. Vi har samlat alla HÄR

LICANIUS-TRILOGIN

Det här är en fartfylld äventyrsberättelse om en magisk skola i en värld märkt av en magisk omvälvning som avslutade ett stort krig. Huvudpersonen Davian går på en skola som nu grundats för de personer som givits magiska förmågor. Dessvärre går det inte så bra för honom. Han är rädd att han inte ska klara skolans slutprov och att lärarna ska ta hans magi från honom. Han tar därför det ödesdigra beslutet att ge sig ut på ett äventyr för att själv försöka hitta sin plats och lära sig styra över sina magiska krafter. Första delen i trilogin är The Shadow of What Was Lost.

THE KINGKILLER CHRONICLE 

En personlig favorit, såväl som en favorit hos många andra i personalen! Här får vi följa den magiskt begåvade Kvothe som växer upp till att bli en av världens mest kända trollkarlar. Detta är dock inte det enda han blivit känd för. Han gör sig även berömd som tjuv, skojare och mördare. Kvothes resa från uppväxten hos ett kringresande teatersällskap via studier på en känd trollkarlsakademi till att sedermera förklaras fredlös efter att ha mördat en kung är oavbrutet spännande att följa. Den oavslutade serien, som hittills består av två böcker, inleds med The Name of the Wind och fortsätter med The Wise Man's Fear. När tredje delen kommer? Vi vet dessvärre fortfarande inte…

NIGHT ANGEL-TRILOGIN 

I den här serien, skriven av Brent Weeks, utlovas lönnmord och märklig magi. Vi får följa Durzo Blint som ser lönnmord som en ädel konstform. Hans virtuositet eftersöks såväl i de ostädade gränderna som i hovens boudoirer. En dag tar Durzo in den unga gatupojken Azoth som lärling med målet att lära honom sitt dunkla hantverk. Men vägen är inte rak för vare sig mästare eller lärling. Trilogins första del heter The Way of Shadows. 

REALM OF THE ELDERLINGS  

Robin Hobb har skapat en helt otrolig värld i sin författargärning. Hobb skriver ganska annorlunda från Sanderson, men om du som läsare söker en lång bokserie med detaljerade karaktärsbeskrivningar, fantastiska fantasymiljöer och stora dramaturgiska kurvor så kan detta vara något för dig.
I Hobbs inledande trilogi får vi följa Fitz, en oäkta son till en tronarvinge. Fitz växer upp som en tjänare i sin fars hushåll och ignoreras av släkten, som tvingar hans far att avsäga sig alla krav på tronen. Släkten planerar att lämna bastarden Fitz till sitt öde, men kungen själv låter i stället i hemlighet utbilda honom till lönnmördare. När kungariket sedan hotas av barbarer får han sitt första uppdrag: att rädda riket, eller leda det till dess undergång. Den inledande delen i bokserien heter Assassin's Apprentice.

Om du fastnar för denna första trilogi (The Farseer-trilogin) följer Robin Hobb upp med trilogierna The Liveship Traders och The Tawny Man Trilogy. Följt av tetralogin The Rain Wild Chronicles och trilogin The Fitz and The Fool Trilogy. Sammanlagt blir det 16 böcker att njuta av!

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev