Snusk, våld och halvalver

Publicerad: Tisdag, 14 december 2021, Skribent: Gabi

Förra veckan bad vi våra följare som sökte julklappsinspiration skicka in sina frågor på principen vem ska presenten och vad tycker de om? Den överlägset vanligaste frågan handlade om att hitta mer läsning till fans av Sarah J. Maas heta faery fantasy A COURT OF THORN AND ROSES. Dess mix av sensualitet, magiska intriger och hotande fara har gjort den till årets fantasy-snackis, som alla antingen har läst eller vill läsa. Alltså slog vi våra kloka huvuden ihop, och samlade ihop följande läslista för alla som inte kan få nog av A Court of Thorn and Roses:

HOUSE OF EARTH AND BLOOD Självskriven är första delen Sarah J. Maas nya serie Crescent City Mordmysterier, etniska fördomar och magi blandas till en komplex intrig och mellan dess huvudpersoner, en halv-fae kvinna och en fallen ängel, uppstår kemi. Full av blod, magi och het romantik, har den ett episkt omfång utan att göra avkall på den typen av berättelse Maas hanterar bäst.

UR BLOD OCH ASKA av Jennifer L. Armentrout är en efterlängtad nyhet på svenska. Sexig och spännande, är det fantasy om en gudarnas utvalda jungfru som aldrig fått leva sitt eget liv. När hon i mötet med en livvakt för första gången får egna begär, börjar saker förändras – för henne, och för hela riket hon lever till. Vår recensent fann den mycket läsvärd och med stort karaktärsdjup.

A CURSE SO DARK AND LONELY av Brigid Kemmerer är en modern take på Skönheten och Odjuret, som inte väjer för realistiskt våld och svärta. Varje höst måste prins Rhen försöka få en kvinna att förälska sig i honom; misslyckas han, förvandlas han för en tid till ett bestialiskt monster som dödar allt i sin väg innan cykeln börjar på nytt.  En dag hämtar hans hantlangare en ovanlig ung kvinna: Harper, tjej från Washington D.C som är van vid livets hårdhet. Hon har en CP-skada, en cancersjuk mor och är själv indragen i kriminalitet. Det här är inte den ”skönheten” han är van vid…  

RED SISTER En åttaårig flickas färd till att bli kallblodig mördare under guidning av nunnorna på Den ljuva nådens kloster. Sedan debutserien THE BROKEN EMPIRE har Mark Lawrence varit en mästare på att skriva fascinerande och våldsamma böcker, men med berättelsen om Nona Grey bröt han ny mark. Ett litet barn, dömt till avrättning för mord är början; en värld som håller på att slukas av is och en kvinna som omfamnat sina dödliga krafter är slutet. På vägen dit, får vi ett underbart porträtt av en mordisk nunnesekt, spännande världsbyggande och trasiga människor som bygger sin egen familj.  

CHAIN OF GOLD av Cassandra Clare är en ny roman i Shadowhunters värld, men med nya huvudpersoner. Den handlar om demonjägaren Cordelia Carstairs, som reser till London för att försöka rentvå sin fars namn precis när en brutal demonattack av aldrig tidigare skådad omfattning drabbar huvudstaden. Cordelia och resten av London skärs av från omvärlden, och nu stundar en kamp på liv och död. I henne själv vaknar grym magi till liv, som kan vara den enda vägen ut ur dödsfällan….  

THE CRUEL PRINCE handlar om älvtagna flickor i ett grymt hov och kommer från produktiva författaren Holly Black, som skrivit både fantasy och urban fantasy. Jude och hennes fostersystrar har tagits från de dödligas värld och behandlas med nedlåtande förakt i de skinande alvernas hov. En av de värsta är Cardan, den grymma yngste sonen till älvornas konung. När inbördeskrig hotar, blir dessa två de osannolikaste förbundna och bakom Cardans grymhet anas en farlig fascination med Jude, som hotar att utplåna hennes hårt vunna självständighet… Missa inte heller den fint illustrerade HOW THE KING OF ELFHAME LEARNED TO HATE STORIES som är en saga och backstory till Cardan, från det att han var ett oälskat litet älvbarn.

A DARK AND HOLLOW STAR av Ashley Shutterworth handlar om sorters fae-ungdomar som dras samman i vår värld när en seriemördare hotar avslöja de magiska folken för människorna. De fyra är en sarkastisk ung furie, förvisad från sitt hemland och sugen på hämnd, en halv-fae som kämpar med blyghet och att få erkännande, en alvprins och hans tystlåtne väktare, tyngd av en hemlighet. Med flera HBTQ-karaktärer och en stormig ensemble, är det här en lovande början på en ny urban fantasy-serie.

INTERVIEW WITH THE VAMPIRE av Anne Rice passar de som tycker om dekadent och sensuell läsning. Den handlar om hur plantageägaren Louis förlorar sig i sorg och ånger i New Orleans år 1791, och om vampyren Lestat som erbjuder honom odödlighet. Tvåhundra år senare berättar Louis om den ensamma existensen om vampyr för en ung reporter: blodtörsten, skulden, kärleken till det monstruösa vampyrbarnet Claudia, och den förtvivlade blandningen av hat, trängtan och frågor han kände inför vampyrerna Lestat och Armand.

SERPENT AND DOVE av Shelby Mahurin handlar om häxor och häxjägare, men inte riktigt som vanligt… En häxa valde själv att fly sina gelikar och, trots farorna, gömma sig i staden Cesarine där magi är förbjudet. Men omständigheterna spelar mot henne och hon och kyrkans häxjägare tvingas in i ett skenäktenskap för att slippa undan sina fiender. Nu måste de samarbeta vare sig de vill eller inte, men hemligheter och spirande känslor på båda sidor gör det svårt att välja den förståndigaste vägen.

KINGDOM OF THE WICKED är en bok om häxeri och hämnd. Emilias älskade tvillingsyster dödas grymt och hon svär att finna mördaren. Som häxa som lever dold bland människor, finns det många magier som är henne förbjudna, men så möter hon Wrath, en helvetisk prins som säger sig villig att hjälpa. Vad är hämndens pris och kan hon lita på denne alldeles för hjälpsamme djävulsprins – eller ens sig själv?


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev