D&D-klasser i böckernas värld - del 2

Publicerad: Måndag, 22 juni 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

På jakt efter inspiration inför nästa Dungeons & Dragons-kampanj? Känns det svårt att sno ihop en bra karaktär utan vidare? Låt dig inspireras. Förra veckan tipsade jag om böcker med karaktärer från ”grundklasserna” – fighter, rogue, wizard och cleric. Här följer övriga stora klasser. Vi börjar med de heliga krigarna.

PALADIN (”A holy warrior bound to a sacred oath”)

PAKSENARRION från The Deed of Paksenarrion av Elizabeth Moon
Fårfarmarens dotter som lämnar det fattiga hemmet för att bli legoknekt tycks först vara en ”vanlig” fighter, men upptäcker ett stycke in i historien att hon är kallad att bli paladin. Hon är redan från början modellerad på en Dungeons & Dragons-paladin och hennes värld är en lätt igenkännbar D&D-värld med ädlingar, dvärgar, alver och allt som hör till. Toppenbra inspiration för spelet!

BAHZELL BAHNAKSON from Oath of Swords av David Weber
Bahzell Bahnakson är en hradini, men som D&D-inspiration lätt igenkänd som en orc. Han vill inte lägga sig i andras problem, allra minst en krigsguds problem. Men en en paladin kan som bekant inte välja – han väljs av sin gud. Bahzell råkar ut för diverse vansinniga äventyr, tampas mot fördomar och försöker ta sig den långa vägen hem. Första delen i en serie om fem böcker.

SPARHAWK från Elenium- och Tamuli-serierna av David Eddings
David Eddings bokserier blev en inkörsport till fantasyns värld för många när de översattes till svenska i början av 90-talet. Berättelsen börjar när Sparhawk (Spjuthök på svenska), riddare av Pandion och drottningens kämpe, återvänder till Elenien efter tio år i exil. Men kaos råder i riket - den unga drottningen Ehlana har förgiftats och för att hålla henne vid liv har den uråldriga magikern och läromästaren Sephrenia murat in henne i en monolit av förtrollad kristall, samtidigt som en maktlös prinsregent är i klorna på Annias, kyrkans högste man.

YEINE från The Hundred Thousand Kingdoms av N.K. Jemisin
Yeine Darr är en hövding och adelskvinna med rötterna i två kulturer, en matriarkal krigarkultur och en har vuxit upp i den barbariska norden, men efter sin mors död kallas hon till huvudstaden Sky där hennes morfar härskar. Han väljer henne som en av tre potentiella tronarvingar - men bara en kan vinna tronen, och maktstriderna börjar. Yeini slår från underläge men hon har skinn på näsan och har snart skapat allianser bland sina släktingar, och de gudar som tvingas leva som tjänare i Sky.

RANGER (“A warrior who combats threats on the edge of civilization”)

WILL från Spejarens lärling av John Flanagan
Den unge Will får gå som lärling hos en av landets mest respekterade spejare. Och den första boken handlar om hur han får lära sig spejarnas olika spännande färdigheter (smyga, gömma sig, skjuta pilbåge, rida o.s.v.) Han kommer att få nytta av sina färdigheter när en den onde fursten mobiliserar för krig.

GERALT från Witcher-böckerna av Andrzej Sapkowski
Häxjägaren Geralt, känd både två tv-spelen i Witcher-serien och från tv-serien, är en typisk ranger – en monsterjägare som misstros av byarnas befolkning och bär på hemligheter som gradvis avslöjas. (Viss inspiration från Sagan om ringens ur-ranger Aragorn kan väl anas). Under sina resor möter Geralt incestuösa kungar med vampyrdöttrar, hämdlystna andar, hatiska jungfrur, harpyor och ghouler. Gradvis kommer han till insikt om att en del av dem han jagar själva är offer.

FETCHING från The Grey Bastards av Jonathan French
Lev ditt liv i sadeln. Dö på galtens rygg! Det är halvorcernas stridsrop i Lot Lands. De sluter sig samman i mindre grupper, ridande på väldiga krigstränade grisar. Halvorcerna är det enda som står mellan Hisparthas dekadenta centralbygd och helorcernas härjande banditgäng, som gör räder in från vildmarken. De två böckerna om orciska utbygdsjägare innehåller flera bra karaktärer. Jag rekommenderar särskilt Fetching, som blivit ledare för ett krigsband i bok två, The True Bastards.

MONK (”A master of martial arts, harnessing the power of the body in pursuit of physical and spiritual perfection”)

NONA från Red Sister av Mark Lawrence
När Nona är åtta år säljs hon till klostret Sweet Mercy för fostran. I Sweet Mercy tränas nunnorna till lönnmördare och svärdskämpar och i Nona har de fått mer än de trodde. Hon var dömd för att ha mördat en man, men det hon faktiskt var skyldig till var mycket värre. Kanske är Nona egentligen snarare rogue än monk, enligt D&D:s regler, men hon är ju faktiskt nunna, så hon får vara med. Och hon är en bra rollfigur!

BRODER SHUYUN från The Initiate Brother av Sean Russel
Shuyun är en nyinvigd präst som utses till andlig rådgivare åt huset Shonto och dess ledare, Shonto Motoru. Huset Shontos ses inte med blida ögon av kejsaren, som erövrade tronen i ett blodigt inbördeskrig. Dessutom hotas riket av barbarer vid gränsen. Shuyuns diplomati och skicklighet prövas hårt.

BARBARIAN (”A fierce warrior of primitive background who can enter battle rage”)

CONAN av Robert E Howard
Barbarernas barbar, cimmeriern som söker äventyr och rikedomar i de civiliserade länderna innan han slutligen bestiger Aquiloniens tron. Conans vandringslust, våldsamhet och charm är en lyckad kombination för en D&D-figur (tycker i alla fall jag, som har åtskilliga barbarkaraktärer på mitt samvete).

FAFHRD från Lankhmar-berättelserna av Fritz Leiber
Vid sidan av Conan är Leibers Fafhrd, kämpen från de från de isiga nordvidderna, den främsta inspirationskällan för senare barbarer. Fafhrd möter tjuven Gray Mouser från slummen och en djup vänskap föds. Tillsammans drar de från ena änden av den magiska världen Nehwon till den andra, från underjordens grottor till de yttersta öarna i havsbandet. Särskilt tidiga D&D-äventyr, som kampanjvärlden Greyhawk, influerades mycket av Leibers historier.

LOGAN NINEFINGERS från Best Served Cold av Joe Abercrombie
Som jag nämnde i listan över fighters förrra veckan är Joe Abercrombies debutböcker ett riktigt smörgåsbord för den som söker inspiration till rollfigurer. Logan Ninefingers är en nordman med ett mörkt förflutet som han, förgäves, försöker lämna bakom sig. En bra, sorglig figur med drag av både västernhjälte och klassisk barbar.

BARD (”An inspiring magician whose power echoes the music of creation”)=

KVOTHE från Kingkiller Chronicle by Patrick Rothfuss
Den magiskt begåvade Kvothe växer upp till en av världens mest kända trollkarlar, men gör sig också känd som tjuv, skojare och mördare. Han berättar själv om sin uppväxt hos ett kringresande teatersällskap, om åren på gatorna i en våldsam stad fylld av brottslingar och fattiga, hur han tog sig in på en känd trollkarlsakademi och sedan förklarades fredlös efter att ha mördat en kung.

MORGON från Riddle-Master av Patricia McKillip
Morgon är prins i det lilla öriket Hed, en plats befolkad av enkla herdar och bönder. Han bär ett mystiskt stjärntecken i pannan och har i sin ägo en krona vunnen i en gåttävling med ett spöke. Det ger honom rätt att be om prinsessan Raederles hand i en berättelse starkt influerad av keltiska sagor och myter.

 


Kommentarer

Nyhetsbrev