Årets bästalistor!

Publicerad: Tisdag, 12 januari 2021, Skribent: Linda

2020 var konstigt på många sätt, och en av effekterna av pandemin blev att det påvissa håll har getts ut lite mindre än ett vanligt år, något vi främst kan se på film- och spelsidorna. Att många hemma i stugorna fått mer tid att sitta hemma och läsa eller ta sig några turer på spelbrädet har vi också märkt. Att ta sig an klassiker har varit en utmärkande trend, och att äldre spel för två spelare seglat upp är kanske inte så förvånande. Har har vi ändå samlat det från årets helt färska utgivning som skänkt oss störst nöje, vidgat våra vyer och låtit oss resa i fantasin! Detta är inte från några 

Fantasy och skräck 

2020 har dominerades av giganternas återkomst. Brandon Sandersons Rhythm of War i Stormlight Archives-serien var hett eftertraktad av många. Likaså House of Earth and Blood, den första boken i Sarah J Maas nya  Crescent City -serie. Men vi har också sett hur många titlar planerade för utgivning sköts upp till nästa år. Tråkigt, på ett sätt, men desto mer att se fram emot! Och även om 2020 har varit lite av en berg och dalbana har vi hittat nya favoriter! Läs hela listan här!

Science fiction

Inte helt oväntat har årets science fiction-skörd en slagsida mot det dystopiska och katastrofala. Kim Stanley Robinson försöker se en möjlig framtid för mänskligheten, klimatkatastofen till trots. I Nattavaara skildrar Thomas Engström och Margit Richert ett Norrbotten efter nationalstaten Sveriges sammanbrott och i M R Careys böcker om Koli söker en ung man utan kunskap om det förflutna ledtrådar till hur hans postapokalyptiska värld blev till. Läs hela listan här!

Barnböcker

För alla med barn i sin närhet har 2020 bjudit på en bred blandning av bra saker, men om något kan man nog säga att det här var följetongernas år. Flera nya, lovande serier har dragit igång och vi fick fortsättningar och fina avslut och på några favoritserier.  Läs hela listan här!

Spel

Det är svårt att se tillbaka på spelåret 2020 utan att se spår av pandemin. I början av året laddade alla upp med samarbetsspel, redo för att underhålla sina nära och kära i isolationen. Allt eftersom att tiden gick såg vi hur även rollspelen rullade på när det plötsligt poppade upp virtuella verktyg för att kunna spela rollspel online. Framförallt har vi sett hur mängder av människor har börjat måla. Läs hela listan här!

Manga

Att kora årets bästa manga är nästan lika svårt som att plocka årets bästa roman, med tanke på utbudet och spretigheten. Det blir ännu lite knepigare att många mangaserier fortsätter över flera år, med en popularitet och även styrka i berättelse och bild som kan variera flera gånger.
Ska vi helt bortse från våra otvetydiga läsarfavoriter Demon Slayer Kimetsu no Yaiba och My Hero Academia, bara för att de började 2016 resp 2014? Det var ändå i år som Demon Slayer dominerade inte bara hos oss, utan också tog över japanska Oricon-listan med försäljningsrekord för ALLA volymer (utom sista, som kom i december). Läs hela listan här!

 

 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev