The Fractal Prince

Publicerad: Lördag, 1 september 2012, Skribent: Glenn Petersen
Om möjligt ännu bättre än sin föregångare.
När kapitel ett i en bok börjar så här: On the day the Hunter comes for me, I am killing ghost cats from the Schrödinger Box är jag redan såld. Och då hade jag redan höga förväntningar, eftersom jag tidigare läst och tyckt mycket om Rajaniemis första bok Quantum Thief. Jag blev inte det minsta besviken. Om möjligt är den ännu bättre än sin föregångare.

Man kan inte slöläsa The Quantum Thief, då blir man hopplöst förvirrad efter en sida eller två. Här gäller det att vara med på noterna. Man skall heller inte ha för höga krav på att genast förstå allt som händer. Rajaniemi är frikostig med märkliga begrepp som inte förklaras förrän långt in i boken. Det är bara att spänna fast säkerhetsbältet och fara med.

Gentlemannatjuven Jean Le Flambeur fick med sig en liten ask från sitt äventyr på Mars i förra boken, nu gäller det att ta sig in i den också. I den finns en gud fångad. Det kan vara en väg till frihet för Jean, som fortfarande är bunden till en annan gud – pellegrinin.

Jorden däremot är till stora delat täckt av en öken av aggressivt kodade nanopartiklar – wildcode. En av de få platser som det fortfarande går att bo på är staden Sirr. Den är uppbyggd kring en störtad rymdstation, vars moduler bildar stadens palats. I Sirr är fiktion förbjuden, alla berättelser måste vara sanna, eftersom de är skapande och ingen vet vad alla kroppslösa själar – djinner - skulle kunna ta sig till med dem. Jean vet att han måste till Jorden. Där någonstans finns Kaminarijuvelen med nyckeln till alla Plank-lås som håller honom fången hos pellegrinin.

The Fractal Prince är uppbyggd som en serie berättelser i berättelserna, nästlade i oväntade samband. Sirr störtade någonstans i mellanöstern, så kulturen där har fortfarande en arabisk touch och det är en fröjd att gissa vad djinner och ghouler har för högteknologiska grunder och hur allt hänger ihop. En mästerligt byggd roman, med ett språk som fick mig att njuta storligen av läsningen. Vid bokens slut vill man genast börja om från början för att se om det man trodde när man läste texten första varvet är samma som nu när man har lite mer bakgrundskunskap.

Hannu Rajaniemi är en finsk författare som bor i Edinbugh, Skottland. Där doktorerade han i matematisk fysik och grundade teknologkonsultbyron ThinkTank Maths. Förutom detta hittar han alltså tid till att skriva science fiction. Han är medlem i skrivargruppen Writers Bloc, tillsammans med bland andra Charles Stross och Alan Campbell. Fractal Prince är hans andra roman.

En intervju med författaren kan du läsa här.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev