Mat-pepp med Kore-Eda

Publicerad: Tisdag, 31 januari 2023, Skribent: Linda

Japanska regissören  Hirokazu Kore-eda har just släppt sin första tv-serie på Netflix. Han har tidigare gjort hyllade långfilmer som Shoplifters, Far och son, och bioaktuella Min vackra stjärna. 

The Makanai: Cooking for the Maiko House är en serie som bygger på en manga om två tjejer som flyttar till en internatskola för att tränas till geishor. Serien har hyllats för sin värme. Stort fokus läggs på matlagning, då en av tjejerna kommer på att hon hellre lagar mat till de andra eleverna än studerar till geisha. Kore-Eda har själv sagt att han vill visa en korrekt bild av vad en geisha är och lyfta upp detta yrke efter att det i många år misstolkats och exotifieras. Han lägger fokus på gemenskapen i dessa kvinnliga sfärer, och serien är feelgood i ordets allra bästa bemärkelse.

Som alla som slagit upp en manga vet finns det få saker som får en att producera så mycket saliv som tecknad japansk mat. Food Wars är en manga som också sätter maten i första rummet. I trettiosex volymer får vi se matlagning på hög nivå när Soma ska bevisa att han klarar den enormt höga nivån på kockskolan. 

I What Did You Eat Yesterday möts två män i fyrtioårsåldern över sin gemensamma kärlek till mat. Lättsam och mysig romantisk komedi med kulinariska förtecken. Stort fokus läggs på recepten och vi får följa matlagningen steg för steg. Oerhört njutningsfullt.

En man som just blivit ensamstående närmar sig sitt nya utökade ansvar för sitt barn med att börja försöka lära sig laga mat till henne, trots ytterst bristfälliga matlagningskunskaper. Men kärlek är den bästa kryddan och recept för recept blir både matlagningen och livet enklare och mer välsmakande, när en av hans elever dyker upp för att hjälpa till. Sweetness & Lightning är just sweet, och uppmuntar även den som inte känner sig så hemma i köket att prova på ett recept eller två.

Är du taggad på lite mer fantasyaktig matlagning? Spana in Delicious in Dungeon. Laios och hans gäng med äventyrare håller som bäst på att utforska en grotta på jakt efter dyrbarheter när de blir attackerade av en drake. De förlorar alla förnödenheter, och dessutom Laios lillasyster! Vad ska de ta sig till? De har inte ens tillräckligt med mat att ta sig ut utan att svälta ihjäl. Laios får då en briljant idé: att äta monstren i hålan! Och varför inte? Här finns möjligheten att upptäcka riktiga delikatesser som ingen tidigare smakat.

Och vill du hellre laga mat själv än läsa om andra som gör det är det bara att spana in vår kokbokshörna, där finns det massor av inspirerande böcker!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev