Manga & asiatisk fantasy

Publicerad: Onsdag, 14 december 2022, Skribent: Gabi

Manga fortsätter sitt segertåg över världen och numera översätts också många fina serier från andra asiatiska länder. För varför begränsa sig när det kommer så bra saker från både Korea och Kina?

THAT TIME I GOT REINCARNATED AS A SLIME är en av våra mest populära och genuint roliga i den stora genren isekai, dvs “tänk om en vanlig snubbe åkte in i ett datorspel och blev en del av berättelsen, men kom ihåg alla spelknep från förr?” Här blir vår huvudperson ett gulligt litet slime, ett klassiskt level ett monster i japanska rollspel. Med andra utbölingar och freaks, bestämmer sig slimet att skapa en bättre värld för alla och börjar den långa resan. Mycket skratt, tv-spelsigenkänning och faktiskt en riktigt charmig handling! Nu finns de första sex  böckerna i en rejäl box, som gjord för att frossa i under mellandagarna.

GO! GO! LOSER RANGER är en sprillans ny serie för alla som gillar sentai (tänk Power Rangers) och kaiju-monsterfilmer (tänk Godzilla och Pacific Rim). Här vänder vi på steken: de utomjordiska monstren har redan besegrats, men Rangers med stort ego tvingar dem att om och om igen få stryk inför en beundrande allmänhet. Men en alien har tröttnat på att hans folk ständigt misshandlas och tänker krossa systemet – en kaiju blir en Ranger och ska förstöra systemet från insidan!

HORIMIYA En mysig romcom om omaka par och skillnaden mellan det jag vi visar upp i skolan och på jobbet, jämfört med vilka vi egentligen är. När hon är ute är Hori välklädd och popular i skolan, men I stället för ett liv fyllt av mode och nöjen är hon efter skolan nästan alltid hemma och ser efter sin lillebror. Miyamura lufsar alltid runt ensam i långärmat med sitt illa klippta hår, men gömmer både piercings, tatueringar och ett rikt inre liv under ytan. När de råkar på varandra i en annan miljö och upptäcker varandras hemligheter, inleds en vänskap som sakta leder till något mer. En omaka-par berättelse som väcker många skratt och känslor.

BERSERK DELUXE Den mörka, våldsamma och ofta groteska fantasyserien släpper inte greppet om oss. Den har inspirerat mängder med andra skapare av allt från fantasyböcker till datorspel som Dark Souls, och den imponerande lyxutgåvan i sobert svart med röd glansig text ligger stadigt på våra topplistor. Det börjar i det lilla, bistra legosoldaten Guts med sitt enorma svärd stöter på Hökbandet och deras karismatiske ledare Griffith som vill förändra världen. Men mörkret förför och förtär även de starkaste band i denna värld där närmast Lovecraftianska urväsen ständigt hungrar efter mänsklighetens blod och själar. Obs, denna serie är ej för barn!

MIERUKO-CHAN Vi gillar både skräck i mangaform och mysig slice-of-life, men det är lite ovanligt att se en kombination av de båda genrerna – tills nu! Skolflickan Mieruko har en förmåga hon absolut, verkligen inte vill ha: hon kan se onda andar och spöken. Absolut inga små gulliga djurväsen heller, utan riktigt groteska och vidriga uppenbarelser som omger henne och som hon resolut ignorerar. Men när hennes bästa kompis börjar förföljas av allt fler spöken med hungriga, gapande munnar och mörka ögonhålor måste Mieruko försöka göra något. Komedi, body horror och vardag i en unik mix, som om Junji Ito skrev tidningsstripp-serier.

THE HUSKY AND HIS WHITE CAT SHIZUN Kinesisk fantasy med gayromanser har blivit en riktig succé och förlaget Seven Seas fortsätter rulla ut nya titlar. Gemensamt är att de handlar om alkemi, ofta innehåller jakten på odödlighet och återfödelse som tema, och utspelar i en magisk kampsportsdominerad värld inspirerad av kinesisk historia och myt. Annars kan de vara väldigt olika! Nu kommer den mörkare  The Husky and His White Cat Shizun (en Goodreadsrecension beskriver den talande som: preparet to cry all the tears). Mo Ran har vadat genom blod och vunnit kejsartronen, bara för att inse att livet är helt meningslöst för honom. Han begår självmord men vaknar i sitt yngre jags kropp, precis när han börjar lära sig alkemi av Chu Wanning, som senare i livet kommer förråda honom. Eller…? I en ung kropp med en gammal själ, hänger sig Mo Ran först åt allehanda hänsynslösheter och utsvävningar, bara för att inse att saker inte var som han trodde förr. Frågan är om det är för sent att göra bot för ett och ett halvt livs våldsdåd. En dramatisk serie för vuxna läsare, som innehåller sexuellt våld och övergrepp.

SOLO LEVELING – DEMONGROTTAN är första delen i en fräsiga koreanska manwha på svenska! Vi har den även på engelska. När demonportaler började öppnas i världen, fick vissa människor samtidigt kraft att bekämpa de varelser som kom ut ur dem. De blev monsterjägarna och försvarar världen. Men alla får inte samma kraft och Sung Jinwoo är fast på den allra svagaste nivån. Trots det kämpar han på för sin familjs skull, tills han en dag ensam överlever ett monstruöst prov och börjar få meddelanden. Det verkar nästan som han börjat levla i verkligheten? Mycket monsterkamp, en sympatisk huvudperson och oerhört dynamiskt berättande gör det här en perfekt bok för alla som älskar action. Får man inte nog av den i serieform, har vi även romanen på engelska!

DEN HÄR GÅNGEN LOVAR JAG ATT ABSOLUT INTE VARA I VÄGEN! är också en reinkarnationsserie som vi har på både svenska och engelska, men den här är mer av en hövisk romans och passar bra redan från 10-årsåldern. I en fantasyvärld inspirerad av de franska och brittiska hoven, får den unga adelsdamen Violette en chans till i livet efter att svartsjuka gjort att hon förlorat sin familj, prinsen hon älskar och till sist livet. När hon återvänder i tiden tills den dag hon mötte sin halvsyster, född till en ofrälse, kan hon ändra sitt beteende. Hon vet ju att det ändå aldrig blir hon som kommer gifta sig till drottningkronan, så lika bra att stiga åt sidan direkt… eller? Mycket charm, lågmäld humor och fina bilder i denna shoujoserie. Pst, del två släpps precis till jul!

Söker du mer mangatips? Vi har tidigare tipsat om bra action- och äventyrsserier, lite mer ovanliga guldklimpar och klappar till den aspirerande mangatecknaren.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev