Läs en regnbågsbok i sommar

Publicerad: Onsdag, 1 juli 2020, Skribent: Gunilla

Vi har samlat tänkvärda, roliga, spännande böcker med HBTQ-tema till bra pris i en kampanj. Årets Pridefirande färgas annars av pandemin, med virtuella festligheter över hela världen. Inte lika kul som vanligt, men med fördelen att man kan delta i alla digitala firanden oavsett var man bor. Ta till exempel en titt på programmet för Digital Stockholm Pride som drar igång 1 augusti och digitala spelkonventet Queercon 30 juli-1 augusti.

Kampanjen omfattar både böcker och manga. Nedan presenteras böckerna i kampanjen. En genomgång av mangorna följer senare i veckan.

TO BE TAUGHT, IF FORTUNATE av Becky Chambers
Jag och många med mig tjusades av Chambers sympatiska space opera-trilogi, den som inleddes med The Long Way To a Small Angry Planet. Hennes senaste roman (egentligen en långnovell) berättas av ingenjören Ariadne, medlem i ett ideellt forskningsprojekt med förgreningar långt från jorden och hennes forskarkollegor – transmannen Jack, den asexuella Chikondi och den sakligt erfarna astronauten Elena. Gruppen väcks ur sin dvala efter en fjorton år lång resa under ljushastigheten och en lågmält spännande handling med fokus på rymdforskning och praktiska detaljer tar sin början. Läs en längre presentation av boken här.

BONDS OF BRASS av Emily Skrutskie
Första delen i en fartfylld space operaserie med romantiska undertoner. Två unga män, födda på var sin sida i en interstellär konflikt, möts på en flygakademi. Ettian föddes i det nu krossade Archonimperiet, men söker sig ändå till en militärakademi ledd av Umber, det välde som gick segrande ur konflikten. Den högborne Gal, född in i segrarmaktens översta skikt, säger sig vilja gottgöra för krigets grymheter. Men kan Ettian lita på honom? Vill han lita på honom? Läs en presentation av boken här.

THE AFFAIR OF THE MYSTERIOUS LETTER av Alexis Hall
Sherlock Holmes i queerkostym. Kapten John Wyndham, transman och kapten nyss hemkommen från ett krig i ett parallelluniversum, slår sig ihop med den excentriska Shaharazad Haas. Paret konfronteras med ett utpressningsfall riktat mot Haas ex, fröken Eirene Viola. Kapten Wyndhams resa för från litterära salonger till en fångcell i den gula kungens Carcosa. Massor av genreskämt, med andra ord, och en hejdlös handling med galna gudar och opålitliga verkligheter.

THIS IS HOW YOU LOSE THE TIME WAR av Amal El-Mohtar & Max Gladstone
Amal El-Mohtar och Max Gladstone har tillsammans skrivit en kärleksroman som spänner över tid och rum.    I förödelsen på en döende värld hittar en av Kommendantens agenter ett brev. Det lyder "Bränn det här brevet innan du läser det". Brevet inleder en osannolik korrespondens mellan två agenter på var sin sida i ett nådlöst tidskrig. Båda kämpar för att ge sin respektive fraktion en fördel i framtiden. Brevväxlingen börjar konfrontatoriskt, men utvecklas till något annat. En slags romans. Något med makt att förändra det förflutna och framtiden. Men kontaken måste hållas hemlig. Kriget rasar fortfarande. Någon måste gå segrande ur striderna. Sådan är krigets natur. För visst är det väl så? Läs en längre presentation här.

THE STARLESS SEA av Erin Morgenstern
Författaren till The Night Circus har skrivit en kärleksberättelse från underjorden. Universitetsstudenten Zachary Ezra Rawlins hittar en mystisk bok och finner att den innehåller en berättelse hämtad ur hans egen barndom. Ett mysterium! Det kan inte Zachary motstå. Han söker och finner flera ledtrådar - ett bi, en nyckel, ett svärd - som visar vägen till en hemlig klubb i New York och vidare till ett mycket gammal bibliotek. När han stiger in genom dörren till biblioteket hamnar Zachary i en värld full av glömda städer, älskare och skepp på väg över ett hav under en stjärnlös himmel. Han möter Mirabel, bibliotekets hetlevrade väktare, och den flyktige bekantskapen Dorian. Snart dras han in i en magisk värld han aldrig kunnat föreställa sig. Läs en presentation här.

THE WILDER GIRLS av  Rory Power
En roman som beskrivits som "en feministisk variant av Flugornas herre". Boken nominerades till Lambda Award och blev mycket omtalad när den kom.  Arton månader har gått sedan Raxters flickskola sattes i karantän. Det hela började långsamt. Först dog lärarna, en efter en. Sedan smittades eleverna. Deras kroppar förändrades och förvreds. Nu kämpar flickorna för sin överlevnad, avskurna från omvärlden och instängda på skolområdet. Utanför härjar smittan, som de kallar Tox, och skogarna är inte säkra. De väntar på räddningen medan Tox sipprar in i deras liv. Läs en recension här.

BLACK LEOPARD, RED WOLF av Marlon James
En legoknekt får i uppdrag att söka rätt på ett försvunnet barn i en fantasyberättelse inspirerad av afrikanska myter. Tracker är känd för att vara en skicklig jägare. "Han har spårsinne", säger folk. Han får uppdrag att söka rätt på en pojke som har varit försvunnen i tre år och ger sig ut på en lång resa i sällskap med ett brokigt sällskap medhjälpare. Tillsammans genomsöker de ruinstäder och djupa skogar i jakten på pojken. Varning för att den här boken innehåller en hel del starka scener med mycket våld, också av sexuell natur. Läs en presentation här.

MÅNEN, VARELSEN OCH JAG av Ylva Karlsson & Sofia Falkenhem
Barnbok om Månne, åtta år, som är så trött på att förklara. Det här att vara varken kille eller tjej, utan en hen. Hur svårt kan det vara? Inte ett dugg svårt! Därför ska hen börja youtuba. Hen ska bli världens yngsta youtuber ever! Om allt fantastiskt berättar Månne i sina klipp: om sina samtal med månen, om universums bästa bästisar Rut och Jörgen. Om the Pink_Rainbow_Girl som ska lära Månne allt hon kan om youtube, och att spela synt. Men också om alla jobbiga grejer som händer vareviga dag, bara för att man är en hen.

På jakt efter fler regnbågsböcker? En längre lista med boktips hittar du här.


Kommentarer

Nyhetsbrev