Fira valborg med häxkonster

Publicerad: Fredag, 28 april 2023, Skribent: Linda

Det är snart valborg och alltså häxor i faggorna! Valborg var från början en fruktbarhetsfest där man brände det gamla för att göra vårredo för det nya, och man har även misstänkt att detta varit då häxorna på red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna och där "drev ofog i djävulens sällskap". För att oskadliggöra spökeriet, förde man oväsen genom rop, skott och horn och tände eldar på höjderna. Skojigt firande men som vi nu vet är häxor generellt inget man vill skrämma bort utan snarare ha mer av. Terry Pratchett's häxor till exempel, känns som ett gemytligt gäng att fira vilken högtid som helst med. Från att vi möter Granny Weatherwax i den tidiga Discworldromanen Equal Rites, till Nanna Oggs världsvana sätt i Witches Abroad och ända fram till Pratchetts sista bok med unga häxan Tiffany i The Shepherd's Crown, är de en fröjd!

Häxor och magi ligger i tiden även utanför denna högtid, passa till exempel på att spana in våra tarotkort och böcker om spådom. Du behöver inte själv vara häxa för att använda dem men en häxig stämning infaller lätt när man håller på med korten, på allra bästa sätt. Tarotläsning har fått ett uppsving de senaste åren och du behöver inte hålla på med hedniskt ofog för att lockas av dem. 

För de som gillar manga finns det massor av häxerier att dyka ned i. Fina mangan Flying Witch till exempel. Där följer vi unga häxan Kowata Makoto som nyligen flyttat till sina släktingar på landsbygden för att lära sig ytterligare häxkonster, och till slut bli fullärd häxa. Söt och dråplig, och vackert illustrerad. 

Världens finaste häxa hittar du dock i Studio Ghiblis Kiki's Delivery Service. Det är nästan omöjligt att se den utan att börja drömma om att ha en talande svart katt och bemästra kvastflygande.

Eftersom valborg även associeras med studentfiranden vore denna text inte komplett utan en hänvisning till alla de häxor (och trollkarlar) i skolan. Harry Potter är självklart en gigant inom subgenren magisk skola, och vi har böckerna  och filmerna, men vi får inte glömma bort de lite äldre läsarna och det magiska Colleget Brakebills som Quentin Coldwater blir antagen till i Lev Grossmans The Magicians.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev