Star Wars Catalyst

Publicerad: Måndag, 28 november 2016, Skribent: Tobias

Mitt under rasande Klonkrig har forskaren Galen Erso och hans höggravida fru Lyra sökt anställning hos Zerpen Industries för att försöka ta fram en effektiv förnybar energikälla, långt från krigets frontlinjer. Samtidigt arbetar ingenjören Orson Krennic på Coruscant för att stiga i rang och ta över konstruktionen av Republikens nya vapen, en gigantisk rymdstation som ska säkra fred och frihet i hela galaxen.

Han saknar dock en viktig komponent: ingen vet hur stationens huvudsakliga vapen ska konstrueras, eller ens vad vapnet är tänkt att vara. Men så kommer han att tänka på sin gamla klasskamrat Galen och hans forskning i Jediriddarnas kyberkristaller, vars potential att samla in och förstärka energi än så länge är i stort outforskad. En plan börjar ta form i Krennics huvud, en plan som kan komma att förändra maktbalansen i galaxen. Men så tar kriget plötsligt slut, och kejsar Palpatine stiger till makten. Är nu rymdstationens roll verkligen att bevara freden, eller har den ett mörkare syfte? Och vad blir pacifisten Galen Ersos roll i det hela?

James Luceno har skrivit många Star Wars-böcker tidigare, och här har han vävt ihop den spännande förhistorien till den kommande Star Wars-filmen Rogue One med svidande kritik av bland annat Irakkriget (det senaste) och nyfascismens framfart i Europa och USA på senare tid. Vi får en inblick i hur den demokratiska Republiken förvandlas till det allt mer auktoritära Imperiet, och vilka medel som används för att dupera och förtrycka folket. Mediapropaganda och falska terroristlarm spelar en större roll än vapenmakt i Imperiets plan för att behålla sitt grepp om galaxen innan deras slutgiltiga vapen står färdigställt.

Men det är inte bara en observation av det rådande politiska läget här på jorden, utan också en riktigt bra Star Wars-bok, trots sin avsaknad av action och ljussablar. Smugglare, stormtroopers, Tarkin, Darth Vader, kyberkristaller och rikliga beskrivningar av Star Wars-galaxens mest kända och okända planeter trängs på dessa 360 sidor, och som tur är så är inte filmen långt borta, då vi kommer att få se allt detta blomma ut i vad som förhoppningsvis blir årets film.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.