Elysium Fire

Publicerad: Måndag, 12 februari 2018, Skribent: Glenn Petersen

The Prefect kom 2007 och var tänkt som en fristående roman i Reynolds ”conjoiner/demarkist”-universum. Nu har han kommit på idéer om hur man kan utveckla händelserna mellan den boken och den senare katastrofen som gör rymdstationerna i omloppsbana från The Glitter Band till The Rust Belt.

Inför utgivningen av Elysium Fire döpte man om The Prefect till Aurora Rising och gav den ett nytt omslag. Det går alldeles utmärkt att börja läsningen med en här boken, men jag skulle nog ändå rekommendera att man börjar med The Prefect/Aurora Rising. Där får man en ordentlig presentation av prefekten Dreyfus och hans nemesis AI:n Aurora.

Boken är skriven som en slags polisdeckare i rymden, och förutom Dreyfus så presenteras vi här för den nyblivna prefekten Thalia Ng. Hon kastas tämligen oförberett in i en akut kris för prefekt-organisationen, vars uppdrag är att hålla ordning på de tusentals rymdstationer som kretsar king planeten Yellowstone. Deras huvuduppdrag är att överse datorerna som sköter den avancerade direktdemokratin som glitterbandets innevånare är en del av. Man röstar många gånger dagligen i stora och små frågor, via implantat som alla har. Nu har folk börjat dö av sina implantat. Över hela gliterbandet, och ingen kan se något samband mellan de döda. Vem eller vad är det som dödar, och varför?

Jag tycker att Reynolds lyckas väldigt väl med att blanda deckarelementet med sina vanliga högtflygande SF-koncept. Här är han ju också på välkänd mark, när han återvänt till det universum som han debuterade med, och sedan expanderade i ett flertal romaner. Här passar han på att lägga in en populistisk rörelse mitt i smeten, vilken lyckas röra till det hela ordentligt. Man kommer lätt att tänka på mer dagsaktuella populister, och man kan notera att Reynolds kappast är en fan av dessa.

Om det blir fler äventyr för prefekten Dreyfus verkar vara lite oklart. Det blir i alla fall inget direkt. Reynolds nästa bok blir en fortsättning på Revenger, vilken även den skrevs som en fristående roman, men vi är många som tyckte att det universumet var så bra att vi krävde mer. Nu får vi mer. Det ser ut att bli en trilogi.

Om man vill, så kan man läsa en novell med Dreyfus, vars handling äger rum mellan Aurora och Elysium. Den finns här https://www.gollancz.co.uk/2018/01/open-shut-short-story-alastair-reynolds


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev