Blue Remembered Earth

Publicerad: Söndag, 1 januari 2012, Skribent: Gunilla Jonsson
En framstegsoptismistisk, lättsam rymdopera från en nära framtid.
Alastair Reynolds har skrivit en framstegsoptimistisk, lättsam rymdopera från en nära framtid.

Det hela börjar i Östafrika, 150 år in i framtiden. Klimatförändringarna har förändrat jorden, men trots det har det gått över förväntan för mänskligheten. Snön försvann för länge sedan från Kilimanjaros topp, men nu är den tillbaka igen. Kustlinjerna har flyttats av stormar och höjda vattennivåer. Men civilisationen har överlevt stigande temperaturer och katastrofer. Inte bara överlevt, faktiskt, utan firat nya triumfer. Det finns rymdhissar och avancerad rymdfart, solpaneler i ett bälte runt jorden ger tillsammans med en växande fusionsindustri energi åt världen, den medicinska vetenskapen har utrotat många av mänsklighetens värsta gissel och maten räcker till alla.

Vi möter Geoffrey, som forskar kring elefanter i sitt hemland Kenya. Med hjälp av implantat i elefanternas hjärnor kan han följa deras vandringar och till och med ta del av deras medvetande. Elefanterna är hans familj, men han tillhör också släkten Akinya, en framgångsrik östafrikansk klan med starka intressen i rymdindustrin. Släktens rikedomar grundades av Geoffreys mormor, entreprenören Eunice, en visionär kvinna som startade framgångsrika rymdprojekt. Nu har Eunice dött och Geoffrey skickas av sina kusiner (familjeföretagets nya överhuvuden) till månen för att undersöka en bankbox som matriarken har lämnat efter sig. Men Geoffrey inser snart att han kanske inte ska överlämna boxens innehåll till sina kusiner. Eunice har gömt undan en stor hemlighet, en hemlighet som hon inte vill ska falla i fel händer. Tillsammans med systern Sunday ger sig elefantforskaren ut på en vindlande färd genom solsystemet, vägledd av den döda kvinnans efterlämnade ledtrådar och en virtuell modell av Eunice som Sunday har skapat. Det kan tyckas lite billigt med en skattjakt som grundhandling för början på en serie om mänsklighetens prövningar och triumfer. Men det fungerar överraskande bra. Mormors ledtrådar ger Geoffrey och Sunday tillfälle att utforska solsystemet och möta företrädrade för diverse fraktioner i ett solsystem som har förändrats mer än man kunnat ana. Jordens invånare övervakas av en allseende Mekanism, som både skyddar och övervakar på elektronisk väg. Men det finns frizoner från övervakningen. Geoffreys syster Sunday bor i en sådan ”frizon” på månen. I städer under Indiska oceanens yta ägnar sig den utopistiska PAN-rörelsen åt avancerad bioingenjörskonst och skapar mänskliga sälar och valar. På Mars håller kvarglömda maskiner i vildmarken på att utveckla intelligens. Framtidsoptimismen sjuder och det finns gott om fascinerande saker att upptäcka.

Reynolds har skapat en spännande ny värld för Poseidon’s Children, serien som inleds med Blue Remembered Earth. En lovande början!


Kommentarer

Nyhetsbrev