Beyond the Aquila Rift

Publicerad: Torsdag, 21 juli 2016, Skribent: Gunilla

Jag fick precis ett förhandsexemplar av Alastair Reynolds nya bok, Revenger, som släpps i september. När jag hade hunnit läsa ett stycke sa ja till kollegan David att ”den borde ha ett lite färggrannare omslag, det är ju ingen vanliga space opera, utan steampunkig sf med 1800-talskänsla och två unga tjejer i huvudrollerna. Rätt olik allt annat han har skrivit, faktiskt.”

Det känns typiskt för Reynolds. En sympatisk sida av hans författarskap är att det spretar på ett bra sätt, utan att man för den skull tappar känslan av att det är en Reynoldshistoria man läser. Mycket kan fogas in i en universum som brukar benämnas conjoiner/demarchist, men berättelserna spänner över väldiga rymder i både tid och rum.

Vill man få en bra överblick är den nya samlingen Beyond the Aquila Rift en utmärkt utgångspunkt. Den har undertiteln ”The Best of Alastair Reynolds” och innehåller berättelser från debuten för dryga 15 år sedan och fram till nu. Det mesta har publicerats i olika samlingar tidigare, och den som läser novellmagasin har nog stött på alltihop, men har du bara prövat på någon Reynoldsroman tidigare är det här en bra ingång i författarskapet.

Det börjar med ”The Great Wall of Mars” från år 2000, som förklarar grundkonflikten mellan de conjoiners och demarchister som har fått ge namn åt Reynolds version av framtiden. Här möter vi Galiana och Clavain, förgrundsgestalter i conjoinerrörelsen som arbetar för att skapa ett mänskligt gruppmedvetande på Mars. Novellen beskriver hur conjoinerrörelsen räddar sig ur en knipa och påbörjar en rörelse som slutar tusentals år senare, i en värld där mänskligheten är nätt och jämt igenkännbar. Novell nummer två, Weather, antyder vad det har blivit av conjoiners många år efter The Great Wall of Mars, i ett rymdäventyr med romantiska undertoner.

Sedan följer ytterligare 16 noveller med lite olika tonfall, men oftast med en koppling till conjoiner/demarchist-världen. Det är bra spridning på berättelserna. Några är idénoveller, andra arbetar med relationer och starka känslor. Ett par riktar sig framför allt till ungdomar. Den som vill ha ännu mer hjälp att knyta ihop berättelserna får hjälp av en text i slutet, där Reynolds ger små kommentarer till alla noveller och berättar om hur de kom till och hur de hänger ihop med varandra och romanerna.


Kommentarer

Nyhetsbrev