Tails of Equestria

Publicerad: Tisdag, 11 april 2017, Skribent: Gunilla

Det har talats om My Little Pony-rollspel i åtminstone 20 år, sedan långt innan bronies blev ett begrepp, men Tails of Equestria är det första helt kommersiella spelet som fångar seriens själ på ett bra sätt. Här gäller det inte om att slåss och samla skatter, utan att odla och fördjupa sin vänskap i härligt sockersöta äventyr.

Det finns tre grundtyper av ponny: den starka och tappra jordponnyn, den flygande pegasen och den magiska enhörningen. Sex harmoniska element influerar din ponnys personlighet. Grundegenskaperna är Body, Mind, Charm och Stamina. Dessutom har du en talang och en quirk. Allt är väldigt enkelt och kan förklaras för barn från 5-6-årsåldern.

Alla ponnysar börjar spelet med ett vänskapstecken för varje medlem i spelgruppen, inklusive spelledaren. Tecknen används i spelet för att ta sig ur kniviga situationer och påverka handlingen. Du får nya tecken när du går upp i nivå, eller när du visar att du är en trofast vän. En ny vän ger alla i gruppen ett nytt vänskapstecken.

När det är dags att slå tärning gäller det att nå upp till en viss svårighetsgrad. Istället för olika antal tärningar eller modifikationer används olika tärningstyper. Är du riktigt stark slår du kanske en D8 för Body. Är du klenare har du bara en D6, eller till och med en D4. Och naturligtvis går det alltid bättre om alla hjälps åt!

Spelet innehåller ett startäventyr och ett litet kapitel med spelledarponnysar och andra varelser vännerna kan möta under sina äventyr.

Tails of Equestria har sålt oväntat bra sedan det kom ut tidigare i vår, och ett försiktigt överslag ger vid handen att det mest är småbarnspappor och –mammor som har handlat för att spela med sina barn. Men varför stanna vid det? Också fullvuxna ponnysar kan ha skoj med det här regelsystemet. Spelet är dessutom väldigt snyggt – helt i färg med förtjusande illustrationer.


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Nyhetsbrev