Sheriff of Nottingham

Publicerad: Torsdag, 28 januari 2016, Skribent: Samuel

Sheriff of Nottingham är ett spel för alla som inte har rent mjöl i påsen. Eller ja, bröd, äpplen och så vidare. Det är vad jag skulle kalla för ett socialt spel, där de huvudsakliga spelmekanismerna går ut på att bluffa och läsa av de andra spelarna.

Varje vända tar sig en spelare rollen som sheriffen, och de andra är handelsmän som fraktar varor in till stadens marknad. Hederlig handel är däremot inte den mest lukrativa branschen, och det visar sig ofta mer lönsamt att föra in otillåtet smuggelgods, särskilt nu när den rika prinsen är på besök! Det gäller bara att inte bli ertappad av den snikna sheriffen.

Sheriffen väntar in alla vagnar som kommer åkande och lyssnar på vad de handelsresande hävdar sig frakta. Sheriffen är en upptagen person, så han har inte tid att söka igenom alla vagnar, men misstänker han att någon eller flera ljuger så kan ha rota igenom en av dem efter smuggelgods. Eftersom sheriffen tycker om pengar går det bra för de andra att erbjuda honom en muta för att vända misstankarna i någon annan riktning.

Hittar sheriffen smuggelgods eller annat fuffens i en vagn beslagtas varorna och spelaren tvingas böta för sina lögner. Söker sheriffen däremot igenom en korrekt deklarerad vagn så tvingas denne kompensera handelsmannen för sin misstro, så det gäller att se upp, hålla noggrann koll på de andra spelarna och ha på sig sitt bästa po-po-pokerface.

Bra spel med låg inlärningströskel. Att bemästra spelet beror helt på hur trovärdigt du kan ljuga, och här finns ypperligt med tillfälle att öva! Se till att inte bli osams bara, vi tar inget ansvar för hot om att skära ut hjärtan med en sked (jag har hört att det gör mer ont än en yxa).

Det är klart rekommenderat för de som vill ha ett spel som engagerar utan att ha för krångliga regler.

Samuel


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Age of Rebellion Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria Adventures in Middle-Earth Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Force and Destiny Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade The One Ring

Speltoppen

Nyhetsbrev