Colt Express

Publicerad: Måndag, 2 november 2015, Skribent: Johan Broman
Colt Express kretsar runt ett väldigt fint tredimensionellt tåg i kartong.

Colt Express är årets spel enligt tyskarna.
Colt Express är ett westernspel där spelarna spelar varsin laglös typ som har gett sig attan på att råna ett tåg på så mycket pengar och juveler som bara är möjligt. Det enda som står i vägen för dem är lagens långa arm och de andra spelarna.
Colt Express kretsar runt ett väldigt fint tredimensionellt tåg i kartong, tåget har lika många vagnar som antalet spelare och spelarna kan röra sig genom tåget eller ovanpå taket. För att utföra sina handlingar har alla spelare en lek med kort, korten visar olika handlingar som att gå mellan vagnarna, klättra upp på taket, smocka till eller skjuta motståndarna. Korten spelas i en hög och när rätt antal kort har spelats utför man alla handlingar. Ibland åker tåget genom en tunnel och då spelar man ett eller flera kort uppochner.
Kortmekaniken gör att spelarna oftast har koll på vad de andra gör och kan försöka att förutspå vad som kommer att hända, men de olika korten kan göra att man t ex blir slagen så man flyger över till en angränsande vagn, om detta inte var med i din beräkning så förändras allt, samma sak är det med de mörka korten som spelas i tunnlarna.
Den som blir skjuten får fler kort i sin lek, men det är dåliga kort som inte går att använda till något. Efter fem rundor vinner den som har mest pengar, men glöm inte bort att den som har skjutit mest får en bonus på $1000, så se till att ha tom trumma i din revolver.
Årets spel är snyggt, kul och fartfyllt. Det är omöjligt att värja sig från att börja snacka westernslang och vissla på Enio Morricone, skjuta med pekfingrarna och kasta ur sig citat från Deadwood.
Spelet är för 2-6 spelare, tar cirka 40 minuter och rekommenderas från 10 år. Regler finns på både engelska och svenska.


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Symbaroum Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria FATE Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Shadowrun Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade Äventyr

Speltoppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev