Boss Monster 2 - The Next Level

Publicerad: Torsdag, 16 juli 2015, Skribent: Andres Cervantes
Mer 8-bitars mosande av hjältar i en expansion som också är ett fristående spel
Boss Monster 2: The Next Level heter den nya fristående expansionen till det framgångsrika spelet Boss Monster. För er som inte är bekanta med Boss Monster handlar det, i enkla ordalag, om att bygga en dungeon full av rum och lura dit intet ont anande hjältar, för att sedan ha ihjäl dem och samla deras själar. Det gäller att vara försiktig, eftersom hjältar som tar sig levande genom dungeonen kan skada bossen. Tillräckligt många skador, och din boss är ute ur leken. Den som bygger och överlever bäst vinner spelet.

Boss Monster är ett av mina favoriter bland snabbspelade kortspel. Det inte perfekt, och det är inget ”årets spel”, men det bjuder på en lättsam spelupplevelse med en kul tematik och det tål att spelas om och om igen, precis som andra riktigt lyckade kortspel (I’m looking at you, Munchkin!).

Dessutom, och det är förstås personligt, älskar jag 8/16-bitarstemat. Precis som andra i min ålder har jag kära minnen av konsolspelen som inspirerade Boss Monster. Jag har haft kul med originalspelet i två år nu, och sålt in det till vänner, kollegor, kunder och främlingar jag har träffat i barer. När jag hörde att Boss Monster 2 var på väg visste jag att jag måste köpa det.

Så vad innehåller spelet? 12 Boss Cards, 75 Room cards, 31 Spells, 25 Heroes, 17 Epic Heroes och Rulebook Quick start guide. Vad är nytt, då? Förra helgen fick jag tillfälle att spela Boss Monster 2. Jag märkte direkt att alla nya bossar är MYCKET bättre än bossarna i originalspelet. Jag vill påstå att de ersätter originalbossarna. Besvärjelserna är också bättre, och ger nya spännande val och möjligheter. Några hjältar markerade med en stjärnikon har särskilda förmågor som andra spelare kan aktivera. Några hjältar har flera slags skatter och är lite mer svårflörtade när det gäller att sätta dit dem. Slutligen finns rummen i färre varianter, men med fler kopior av samma rum, så samma rum dyker upp oftare i dungeonen.

Vad tycker jag då? Jag ville pröva att spela Boss Monster 2 som ett fristående spel, för att se hur det kändes. Det innehåller allt man behöver för att spela, och jag ville se om det står på egna ben innan jag lade in de nya korten i originalspelet.

Överlag kan jag säga att det känns annorlunda än det första spelet. Jag är inte säker på att jag skulle rekommendera någon att börja med Next Level. Ska jag vara ärlig, tycker jag inte att min dungeon blev lika spännande som i första spelet. Den blev lite för lik de andra spelarnas dungeoner, eftersom vi ofta råkade bygga med samma rum som fanns i flera kopioer. Jag tror inte att jag kommer att spela det som ett fristående spel igen, men jag tror att det kommer att fungera perfekt som ett tillägg till Boss Monster 1.


Kommentarer

Veckans stora speltitlar

Rollspel

Dungeons and Dragons Call of Cthulhu Svärdets Sång Age of Rebellion Runequest Mutant År Noll Tails of Equestria Adventures in Middle-Earth Lamentations of the Flame Princess Flodskörden Force and Destiny Kult Coriolis Pathfinder Traveller Warhammer Fantasy Vampire the Masquerade The One Ring

Speltoppen

Nyhetsbrev