Tre nya böcker!

Publicerad: Torsdag, 14 januari 2021, Skribent: Gabi

Det står mycket trevligt på vår nyhetshylla, och vi tänkte presentera några läsvärda titlar som kanske missas nu när det är svårare att komma förbi och browsa!

På feelgood-humör? Då rekommenderas The House in the Cerulean Sea av TJ Klune, en bok med vibbar av både Miss Peregrine's Home for Peculiar Children och Umbrella Academy. Linus Baker är fyrtio år gammal, följer alla regler, gör bra ifrån sig på sitt jobb på Department in Charge of Magical Youth, men ändå är hans liv något tomt och ensligt. En dag skickas han till ett barnhem för att undersöka om de magiska ungdomarna där har farligt starka krafter. I mötet med Arthur Parnassus och hans skyddslingar, upptäcker Linus en helt ny värld: hemligheterna är många, men så är kärleksbanden mellan de brokiga invånarna på barnhemmet. Ju mer han lär sig om dem, desto mer färg börjar hans tidigare grå vardag fyllas med. Mellan honom och Arthur börjar känslorna spira, men hotet från myndigheter och gamla synder kryper allt närmre.

Sprillans ny science fiction i Bear Head av Adrian Tchaikovsky, en till största del fristående uppföljaren på Dogs of War. Vi får följa med på en resa genom en mörk framtid, där djur har genmodifierats till att bli våra intelligenta tjänare i krig och fred. Om du någonsin funderat på hur det skulle vara om du råkade vakna med en hyperintelligent björns medvetande i ditt huvud, är det här boken för dig. För precis det är vad som drabbat Jimmy, utnyttjade arbetare och fixare i Hell City på Mars. Ett enkelt jobb leder till att han får björnen Honeys medvetande och röst i skallen, och hon tänker inte hålla tyst. Efter att ha blivit något av en "token minority" för de moddade djuren, har hon många franka sanningar att säga och nu måste hon och Jimmy lära sig komma överens. 

För yngre läsare som kan hantera engelska, rekommenderas omnibusen Samuel Johnson vs the Darkness Trilogy. En charmigt-läskig trilogi som nu kommer i en volym skriven av John Connolly. Den handlar om Samuel och hans tax Boswell, som när de gere sig på ett försök till tidig trick-or-treatande stöter på några satanister med sällsynt dålig timing. Deras rit sammanfaller med att den stora partikelacceleratorn sticker ett atomstort hål på verklighetenk, och genom detta hål strömmar mörkrets krafter. Satan själv kommer igenom och snart öppnas helvetets portar om inte Samuel gör något åt det hela. 

Trots skräcktemat är det en välskriven och charmig allåldersberättelse, som fortsätter i två böcker till. Samuel förföljs av demoniska hämnare som försöker låsa in honom i helvetet, och den återöppnade leksaksaffären i samhället kanske hade en bra anledning till att stängas - beror på vad man tycker om urgammal ondska som förmörkar stjärnorna och vars hjärta bultar under den gamla butiken. Tur att en pojke och hans tax alltid är redo att försvara verkligheten. 

(Observera att böckerna i denna samling har tidigare publicerats som The Gates, The Infernals och The Creeps.)


Kommentarer

Nyhetsbrev