Tolkiens 130:e födelsedag

Publicerad: Onsdag, 5 januari 2022

Det finns otaliga högtider i Tolkiens ära - Tolkien reading day, Hobbit week, och flera andra mer obskyra dagar. Och det mesta med Tolkien är väl värt att fira enligt oss på bokhandeln. Han är trots allt en pionjär inom episk fantastik och hans verk har varit en stor inspiration för flera andra av våra favoriter, såsom Robert Jordan, David Edding, Ursula K LeGuin och många fler. Peter Jacksons filmatiseringen av Sagan om Ringen har dessutom varit en stöttepelare i att få fantasy att anammas av den stora massan. 

Därav kom det som en chock för oss att vi hade missat att fira Tolkien Day som firas i minne av hans födelsedag, den 3 januari, varje år. I år är det ändå 130 år sedan han föddes, och jämna födelsedagar bör alltid firas. 

Jag skulle ändå vilja påstå att det är ganska försvarbart. Vi har inte varit sena med att uppmärksamma andra saker inom hans sfär, som att det var 20 år sedan Peter Jacksons ikoniska filmatisering, och vi har hållit oss väl uppdaterade med utvecklingen av Amazons nya Tolkien-satsning. Det är lätt att missa en liten sak när man är mån om att försöka täcka allt annat. Inte desto mindre är Tolkiens födelsedag väl värt att fira, även om det blir några dagar sent. Så här är till den etthundratrettionde födelsedagen! 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev