Tolkienjubileum

Publicerad: Torsdag, 22 december 2016, Skribent: David

Under Science fiction-bokhandelns långa tid i branschen är det några år som sticker ut, och som betytt mer än andra för oss både som företag och privatpersoner. Ett av de tydligaste var vintern 2001, när Sagan om ringen gick upp på biograferna. Huruvida filmen gör boken rättvisa eller ej debatteras fortfarande, men få kan säga annat än att det var ett maffigt bioäventyr. Fantasyfilmen hade varit nästan död sedan många år tillbaka, då ingen lyckats modernisera genren efter att Conan the Barbarian, The Labyrinth och The Dark Crystal drog folk till biograferna under 80-talet. Filmgenren fantasy var dödförklarad.

Men genomslaget var omedelbart. Från att ha varit en genre ganska mycket i periferin, satt plötsligt medelålders människor i kostym och läste fantasy på tunnelbanan. Folk kom in och köpte Tolkiens böcker som aldrig förr, och många unga som nyss läst Harry Potter-böckerna fick någonting nytt att sluka. När de förlängda versionerna släpptes i fina samlingsaskar visste säljhysterin inga gränser, och extramaterialet som fanns med lade en ribba inga andra dvd-släpp tagit sig över än idag.

Som alla större popkulturella genomslag började Sagan om Ringen leva sitt egna liv. Dansanta They're taking the hobbits to Isengard spelades på youtube och The Very Secret Diaries* lästes och skrattades åt. Nyligen publicerade Orlando Bloom, som ju spelade skogsalven Legolas i filmerna, ett antal gamla fotografier från inspelningen som du kan se på hans Facebook-sida. Lägg särskilt märke till det fina fotot på stuntmännen!

Hur som helst. Innan jag börjar bli långrandig ska jag passa på att förtydliga att Tolkien inte bara skapade mycket av den moderna fantasyromanen i och med hans Sagan om ringen. För nästan exakt femton år sedan gjorde filmerna att hela genren fick en nytändning, och vi som företag med. Utan filmerna skulle vi vara riktigt där vi är idag. Tack Tolkien och Peter Jackson, och alla andra inblandade.

David

*Som skrevs av då ganska okända Cassandra Clare, som sedemera slagit igenom stort med sina egna fantasyböcker!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev