Skulduggery Pleasant och Shatter Me

Publicerad: Torsdag, 22 april 2021, Skribent: Gabi

Skulduggery Pleasant och Valkyrie är tillbaks i Dead or Alive! I denna fjortonde (och enligt författaren Derek Landy näst sista) delen i serien om skelettet som löser brott med sin unga sidekick, är det full fart hela vägen. Kriget mellan mänskligheten och De Ansiktslösa som hotade i förra boken är på väg att bryta ut. Varken Skulduggery eller hans allierade bland magikerna verkar kunna stoppa det, och rädda de miljoner liv som står på spel, men kanske finns en desperat utväg genom Valkyrie… men är det värt priset av hennes själ?

Skulduggery Pleasant-serien, som började som en slags magisk mysterielösar-serie riktad mot yngre har svällt i både omfång (den här boken är ca 600 sidor!) och dramatik allt eftersom. Gillar man actionfylld urban fantasy med många kvicka repliker och ett stort persongalleri i stil med Dresden Files eller Iron Druid Chronicles, så är den absolut värd att kolla in, även om man har passerat den typiska bokslukaråldern.

En annan populär serie på gränsen mellan YA och ungdom, är Shatter Me av Tahereh Mafi. Vi fick avslutande sjätte delen i pocket för inte så länge sedan: Imagine Me. Denna dystopi-serie börjar med Juliette i huvudrollen, inlåst på ett slags mentalsjukhus då hon har en okontrollerbar kraft som låter henne skada andra. Genom de följande böckerna följer vi hur Juliette flyr, men hamnar i händerna på dem som vill utnyttja hennes krafter; hur hon blir förälskad och förrådd, men också möter de som kämpar mot de totalitära makthavarna.

I femte boken kommer en rejäl twist i handlingen, som är svår att prata om utan att spoila spänningen, men som berör Juliettes självbild och identitet. Det är den berättelsetråden som tas upp och avslutas i Imagine Me, där jakten på det sanna jaget och befrielsen av världen kopplas ihop. Serien finns även på svenska, med namnet Rör mig inte!, men där väntar vi fortfarande på sista delen.


Kommentarer

Nyhetsbrev